2. Trimester Dönemi
Çoğu anne adayının detaylı ultrasona girdiği 19. hafta içerisinde sen de bebeğinin anne karnındaki gelişimini ve hareketlerini yakından görme şansına sahip olabilirsin. Peki 19 haftalık gebelik döneminde hamilelerde ve anne karnındaki bebekte nasıl gelişmeler gözlenir?
Hamileliğin 19. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
19 haftalık hamilelik, ikinci trimester içinde yer aldığından bu dönemde görülen hamilelik semptomları genellikle çok şiddetli değildir. İşte, gebeliğin 19. haftası içinde en sık rastlanan semptomlar:
- Round ligament ağrısı: Karın bölgesinde yaşanan ağrı ve sancılar genellikle, round ligamentlerdeki yani rahmi tutan bağlardaki kasılmadan kaynaklanır.
- Baş dönmesi ve sersemlik hissi: Arada bir başının döndüğünü ve bayılacak gibi olduğunu hissediyorsan bunun nedeni büyüyen rahmin damarlara baskı yapması ve dolaşımı yavaşlatması olabilir. Baş dönmesi ve sersemlik haline başka semptomlar da eşlik ediyorsa doktorundan bu konuda görüş alabilirsin.
- Bacak krampları: Özellikle sabah erken saatlerde yaşanan bacak krampları, sıklıkla görülen semptomlar arasındadır. Genellikle magnezyum yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülen bu kramplar rahatsız edici boyuttaysa doktoruna danışabilirsin.
- Kalça ve sırt ağrısı: Büyüyen rahmin yaptığı baskı, kalça ve sırt ağrılarını beraberinde getirebilir. Yatarken artan ağrıları azaltmak için yan pozisyonda, iki bacağın arasında yastık yerleştirerek yatmayı deneyebilirsin.
- Hamilelik lekeleri: Hamilelik hormonları ciltte pigmentasyona yani lekelenmeye neden olabilir. Kahverengi cilt lekelerini önlemek için hamilelere uygun bir güneş kremi kullanmak önemlidir.
- Burun tıkanıklığı: Hamilelik hormonları ve artan kan hacmi hamilelikle burun tıkanıklığı ve hatta burun kanaması gibi semptomları beraberinde getirebilir.
Hamileliğin 19. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Genellikle bu haftalarda yapılan detaylı yani ayrıntılı ultrason, mutlaka perinataloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Detaylı ultrasonda bebeğin gelişimine dair tüm incelemeler yapılır. Anne baba adayları için de bebeklerini bu kadar yakından görmek son derece heyecan verici bir deneyimdir. Hamileliğin 19. haftası ile birlikte özellikle çoğul gebelik yaşayan ya da daha önce doğum yapmış olan hamileler, bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayabilir. Ancak, bebeğinin hareketlerini henüz hissetmediysen endişelenmene gerek yok. Bu hareketleri hissetmen için 22. haftayı beklemen gerekebilir.
Hamileliğin 19. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 19. haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık 15 cm uzunluğunda, bir mango büyüklüğündedir. 19 haftalık bebek, anne karnında vernix kazeoza isimli, beyaz ve kremsi yapıdaki koruyucu tabaka ile kaplanır. Bebeğin beş duyusu da çalışır hale gelmiştir ve duyusal gelişim devam eder. Akciğerlerin ve bronşiollerin yani hava yollarının gelişimi de hızla sürer.