2. Trimester Dönemi
Bebeğin cinsiyetinin genellikle 16. hafta itibariyle öğrenilmesinin ardından bebekli hayat için hazırlıklar hız kazanabilir. İşte, ikinci trimestere özgü enerjik halin ve semptomların devam ettiği, anne karnındaki bebeğin hız kesmeden geliştiği 17 haftalık gebelik döneminde yaşananlar...
Hamileliğin 17. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Hamileliğin 17. haftasında rahmi tutan ligament bağlarının kasılmasından kaynaklanan bıçak saplanır tarzdaki ağrılar ve diş eti kanaması gibi diş rahatsızlıkları sıklıkla görülebilir. Bu dönemde en sık rastlanan diğer semptomlar şu şekilde sıralanabilir.
- Burun tıkanıklığı: Hamilelik hormonlarından ve artan kan hacminden kaynaklanan burun tıkanıklığı, özellikle gece saatlerinde rahatsız edici olabilir. Daha rahat nefes almak için burun bantlarını deneyebilir, yatak odasında hava nemlendirici kullanabilirsin.
- Tansiyon düşmesi: Dolaşım sisteminde ve damarlarda meydana gelen değişimler, hamilelikte tansiyon düşmesi ile sonuçlanabilir. Tansiyonunu düştüğünü hissettiğinde daha yavaş hareket edebilir ve oturarak dinlenebilirsin.
- Baş ağrısı: Tansiyondaki iniş çıkışlar ve hamilelik hormonları, hamilelik boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrılarına neden olabilir.
- Reflü: Özellikle gece saatlerinde artan reflü problemi, uyku kalitesini düşürebilir. Ekstra yastıkla baş pozisyonunu yükseltmek ve uyumadan en az iki saat önce yemek yemeyi bırakmak reflüyü azaltabilir.
- Kabızlık: Şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunları hamileliğin geri kalanında sürebilir. Bu sorunları azaltmak için lifli beslenme ve bol sıvı tüketimi en ideal çözümlerdir.
- Vajinal akıntı: Hamilelikte sıkça görülen semptomlardan biri olan mukus kıvamlı, beyaz vajinal akıntı bu haftalarda da sürer.
- Sırt ağrısı: Karnın büyümesinden kaynaklanan postür bozuklukları, sırt ağrısına neden olabilir.
Hamileliğin 17. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Hızla büyüyen karnın dışarıdan rahatlıkla fark edilir hale gelirken bu haftalarda hamilelik çatlakları için önlem almak isteyebilirsin. Doktorunun da onayıyla doğal yağlardan oluşan çatlak önleyici formülleri deneyebilirsin. Hamilelik çatlakları sadece karında değil, memelerde ve kalçada da oluşabilir. Dolayısıyla çatlak karşıtı ürünleri kullanırken bu bölgelere de sürmen gerekir. Gebelik çatlakları genetik yatkınlıktan kaynaklandığı için tüm önlemlere rağmen çatlak oluşması mümkündür. Ayrıca tüm hamilelik boyunca cilt lekelerine karşı da önlem almak gerekir. Pek çok anne adayı, bu haftada henüz bebek hareketlerini hissetmeye başlamaz.
Hamileliğin 17. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Hamileliğin 17. haftası itibariyle anne karnındaki bebek yaklaşık 13 cm uzunluğunda, büyük bir nar boyutundadır. Bebeğin emme ve yutma refleksleri gelişmeye devam eder. Ultrasonla incelendiğinde bebeğin baş parmağını emdiği, ağzını açıp kapayarak amniyotik sıvıyı yuttuğu görülebilir. İşitme duyusu gelişen bebek, dışarıdan gelen yüksek sesleri duyarak tepki verebilir. Bebeğin cildinin altındaki yağ dokusu yavaş yavaş oluşmaya başlar. Kalp atışları artık beyin tarafından kontrol edilir, kalbi dakikada 140-150 kere atar.