1. Trimester Dönemi
10 haftalık gebelik, hem anne hem de bebek için hızlı gelişimin sürdüğü bir dönemdir. 10. haftanın sonu aynı zamanda fetal dönemin başlangıcıdır. Yani anne karnındaki bebek artık embriyo yerine fetüs olarak adlandırılır.
Hamileliğin 10. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Hamileliğin 10. haftası hamilelik hormonlarının en çok yükseldiği dönemdir. Dolayısıyla hormonlardan kaynaklanan semptomlar bu hafta şiddetini artırabilir. Hamileliğin onuncu haftası itibariyle karşılaşılan başlıca semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yorgunluk: Hamileliğin 10. haftası yorgunluğun ve uyku halinin en yoğun olduğu hafta olabilir.
- Mide bulantısı: Hamileliğin önceki haftalarında başlayan mide bulantıları, bu haftada da devam edebilir.
- Koku hassasiyeti: Koku hassasiyeti de mide bulantısı gibi bu haftada da görülebilen semptomlar arasındadır.
- Reflü: Büyüyen rahmin mideye baskı yapması sonucu ortaya çıkan hamilelik reflüsünü önleyebilmek için büyük porsiyonlardan kaçınmak gerekir.
- Ruh halinde değişimler: Hormonlardan kaynaklanan duygudurum değişiklikleri 10. haftada da sürebilir.
- Damarlarda belirginleşme: Vücuttaki kan oranının artmasıyla birlikte damarların rengi ve şekli, cilt altından daha net görülebilir.
- Varis: Karın içi basıncın artmasından dolayı hamilelikte varis görülebilir. Hamilelik varisleri özellikle bacaklarda yoğunlaşır.
- Vajinal akıntı: Pelvik bölgedeki kanlanmanın artması beyaz renkte, mukus kıvamlı vajinal akıntıyı beraberinde getirebilir. Bu akıntı tüm hamilelik boyunca görülebilir.
- Sindirim sorunları: Gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim sorunları bu haftada sürebilir. Bu semptomları azaltmak için lifli beslenmeye yönelebilirsin.
Hamileliğin 10. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Hamilelik hormonlarının en yükseğe tırmandığı bu hafta, anne adayının semptomları en yoğun yaşadığı haftalardan biridir. Neyse ki çok büyük ihtimalle mide bulantısı, koku hassasiyeti, yorgunluk gibi semptomlar bu haftayı atlattıktan sonra azalma eğilimine girer. Hamilelikle birlikte anne adayının vücudundaki kan hacmi haftadan haftaya artar. Kalbin daha çok kan pompalamasıyla birlikte kalp atışları hızlanır. 10. haftada rahmin bir greyfurt boyutuna ulaşması ile birlikte karın bölgesindeki kalınlaşmayı daha çok hissedebilirsin ve belki de gardırobuna daha rahat kıyafetler eklemek isteyebilirsin.
Hamileliğin 10. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
10 haftalık hamilelik döneminde anne karnındaki bebek yaklaşık 3 cm civarında, yani bir çilek boyutundadır. Ultrasonla incelendiğinde bebeğin hareketleri görülebilir, ancak anne henüz bu hareketleri hissedemez. Diş etlerinin altında dişler oluşmaya başlar. Tüm hayati organlar gelişmeye devam etmekle birlikte fonksiyonel hale gelmiştir. El ve ayak parmakları arasındaki perdeler yok olur, omuz ve kalça eklemleri hareket etmeye başlar. Kemik ve eklem gelişimi, bu hafta itibariyle hız kazanır. Anne yaşının ileri olması durumunda ya da ailede bilinen bir genetik hastalık varsa plasentadan alınan örnekle gerçekleştirilen koryon villus biyopsisi (CVS testi) ya da amniyosentez dokuzuncu haftadan itibaren yapılabilir.