11-haftalik-gebelik
1. Trimester Dönemi

11 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin birinci trimesterinin sonuna yaklaşırken ilk hamilelik semptomları giderek daha az hissedilir. Bu semptomların yerini büyüyen rahimden ve artan kan hacminden kaynaklanan yeni semptomlar alabilir. Bebeğin gelişimi bu haftada da hızla devam eder. İşte, 11 haftalık hamilelik hakkında bilmen gerekenler...

Hamileliğin 11. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Hamileliğin 11. haftasıyla birlikte beta HCG, progesteron gibi hormonların seviyelerin yavaş yavaş azalmasıyla birlikte bu hormonlardan kaynaklanan semptomlar da hafiflemeye başlar. 11 haftalık gebelik semptomları genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • İştah artışı: Mide bulantısı, koku hassasiyeti gibi semptomların hafiflemesi annede iştah artışını beraberinde getirebilir.
  • Aşerme: Hamileler bazı yiyecek ve içeceklere karşı daha fazla istek duyabilir. Aşerme olarak adlandırılan bu durum, bu haftalarda sıklıkla yaşanabilir.
  • Sindirim sorunları: Büyük oranda progesteron hormonundan ve rahmin genişleyerek mideye baskı yapmasından kaynaklanan; gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim sorunları bu haftada da devam edebilir. 
  • Sık sık idrara çıkma: Rahmin büyüyerek mesaneye baskı yapması sonucu idrara çıkma ihtiyacı sıklaşır.
  • Ruh halinde değişimler: Diğer semptomlar gibi hamilelik hormonlarından kaynaklanan duygusal iniş çıkışlar azalmakla birlikte bir-iki hafta daha sürebilir. 
  • Varis: Hamilelikte varis, özellikle ayakta çalışan annelerde daha sık görülür. Bacaklarında varis varsa doktor önerisiyle varis çorabı kullanabilirsin.
  • Vajinal akıntı: Mukusa benzer kıvamdaki beyaz vajinal akıntı, tüm hamilelik boyunca görülebilir.

Hamileliğin 11. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Mide bulantısı, koku hassasiyeti gibi semptomların etkisinin azalmasıyla birlikte 11. haftada iştah artışı görülebilir. Ancak kilo artışını kontrol altında tutmak için dengeli ve sağlıklı beslenmeye devam etmek gerekir. 11. haftada karın bölgesi biraz daha büyümüş olsa da hamilelik henüz dışarıdan anlaşılmaz. Özellikle ilk hamileliğin ise karnının dışarıdan görünen hale gelmesi daha önce doğum yapan annelere kıyasla daha uzun sürebilir. Karnın büyümesiyle birlikte hamilelik çatlakları için önlem alma ihtiyacı duyabilirsin. Bu durumda doktoruna danışarak onun önerdiği ürünleri kullanmaya başlayabilirsin. Hatta bu ürünleri hızla büyüyen ve çatlama ihtimali olan memelerinde de kullanabilirsin. Yine doktorunun önerisi doğrultusunda; kalsiyum, demir, Omega-3, D vitamini gibi beslenme takviyeleri alman gerekebilir. 

Hamileliğin 11. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

11 haftalık hamilelik sırasında anne karnındaki bebek yaklaşık 4 cm uzunluğunda, bir misket limonu boyutundadır. Kemik gelişiminin hızlanmasıyla birlikte annenin de kalsiyum ihtiyacı artar. Bebeğin kulak yapısı ve ses telleri bu dönemde gelişir, ancak işitme henüz başlamaz. Ellerde ve ayaklarda parmaklar daha belirgin hale gelir, tırnak yatakları oluşmaya başlar. Saç ve kıl folikülleri de bu dönemde hem baş bölgesinde hem de vücudun geri kalanında yapılanır. Anne karnındaki bebeğin hareketleri bu hafta daha da artar, bebek cenin pozisyonu alabilir ya da tüm vücudunu esnetebilir. Ancak bu hareketler henüz hissedilmez. İkili test adı verilen kromozom anomalisi tarama testi 11 ila 14. haftalar arasında yapılabilir. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.