3. Trimester Dönemi
Hamileliğin 30. haftası ile birlikte doğuma sadece 10 hafta kaldı! Heyecanlı geri sayımda önemli bir dönüm noktası olan bu haftada bebeğinin odası, doğum çantası gibi hazırlıkları tamamlamak isteyebilirsin. Henüz hareket kapasitesi iyice kısıtlanmamışken gerekli alışverişleri yapmak iyi fikir olabilir. İşte, 30 haftalık gebelik döneminde yaşananlar...
Hamileliğin 30. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Gebeliğin 30. haftası ile vücut ağırlığının artmasından kaynaklanan semptomlar artar. Bu dönemde bacak krampları, rahatsızlık verici bir seviyeye ulaşabilir. Kramp anında hafif masaj yapmak ve ayak bileğini döndürerek esnetmek kramplara iyi gelebilir. Bu hafta içerisinde en sık görülen diğer semptomlar şunlardır:
-
Braxton Hicks kasılmaları: Rahmi doğuma hazırlayan ve yalancı doğum sancısı olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları, doğum yaklaştıkça artabilir. Egzersiz, cinsel ilişki, yorgunluk Braxton Hicks kasılmalarını tetikleyebilir.
-
Reflü: Özellikle yağlı, baharatlı ve asidik yiyecekler hamilelikte reflü şikayetini artırabilir. Uyku kalitesini bozan reflü problemi için uyku saatinden birkaç saat önce yemek tüketimi bırakılmalıdır.
-
Ödem: Vücudun su tutması nedeniyle hamilelikte ödem sıklıkla görülür. Ancak ani gelişen, şiddetli ödem preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesine işaret edebileceğinden acilen doktora başvurmak gerekir.
-
Nefes darlığı: Büyüyen rahim ve bebeğin rahmin üst kısmında yerleşmesi nedeniyle akciğerler ve diyafram sıkışır, bu da nefes darlığı şikayetine neden olabilir. İlerleyen haftalarda bebeğin aşağı inmesiyle bu şikayet azalacaktır.
Hamileliğin 30. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Karnın iyice büyümesi ile birlikte 30 haftalık hamilelik döneminde rahat bir uyku pozisyonu bulmak çok zor olabilir. Gebeliğin 30. haftası içinde görülen rüyaların sıklığı artabilir, anne adayı daha canlı rüyalar görmeye başlayabilir. Bunun nedeni hamilelik hormonları ve sık sık bölünen uykunun yanı sıra doğumun yaklaşmasıyla birlikte yaşanan stres olabilir. Karnın büyümesi dolayısıyla gerilen ciltte kaşıntılar olması normaldir. Ancak şiddetli ve yaygın kaşıntı, gebelik kolestazı denilen riskli bir durumun belirtisi olabileceğinden doktor kontrolü gerektirir.
Hamileliğin 30. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
30 haftalık hamilelik ile birlikte bebek 40 cm uzunluğa ulaşır, yaklaşık bir kabak boyutundadır. Cildi kalınlaşan ve matlaşan bebek, yağ depolamaya devam eder. Beyin gelişimiyle birlikte beyin kıvrımları artar. Görüş kabiliyeti gelişir, gözler odaklanma becerisi kazanır. Bebeğin beş duyusu, artık fonksiyonel hale gelmiştir. Bebek rahim içerisinde baş aşağı konuma gelmiş olabilir, bu doğum için olması gereken pozisyondur. Bu haftalarda rahmin üst kısımlarında yerleşen bebek, doğumun yaklaşmasıyla aşağı doğru inmeye başlar.