2. Trimester Dönemi
16 haftalık gebelik ile birlikte hamileliğin dördüncü ayı da geride kalır. Hamileliğin ikinci trimesteri sürerken anne adayları kendilerini enerjik hissetmeye devam eder. Bebeğin hızla gelişmeye devam ettiği bu hafta içerisinde cinsiyeti öğrenmek mümkün olabilir.
Hamileliğin 16. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
İkinci trimester hamilelik semptomları, 16 haftalık hamilelik döneminde önceki haftalardan biraz daha yoğun şiddette sürebilir. İşte, hamileliğin 16. haftasında en sık görülen semptomlar:
- Round ligament ağrısı: Rahmi tutan ligament bağlarının gerilmesi bıçak saplanır tarzdaki ağrıların sürmesine neden olabilir.
- Sırt ağrısı: Karnın büyümesiyle birlikte duruş pozisyonu bozulabileceğinden sırt ağrıları baş gösterebilir.
- Diş sorunları: Hamileliğin ikinci trimesterinde en sık yaşanan semptomlar, dişe sağlığına ilişkin diş eti kanaması ve iltihabı, çürük diş gibi sorunlardır. Ağız hijyenine özen göstererek bu semptomlarla karşılaşma ihtimalini azaltabilir, gerektiğinde diş hekimine başvurabilirsin.
- Burun tıkanıklığı: Hamilelik hormonları nedeniyle hassaslaşan damarlar ve artan kan hacmi burun tıkanıklığına ve hatta burun kanamasına neden olabilir. Burun tıkanıklığı çok rahatsız ediyorsa doktorunun da onayıyla deniz suyu burun spreyi kullanabilirsin.
- Kabızlık: Hormonların sindirim sistemini yavaşlatıcı etkisine rahmin bağırsaklara yaptığı baskı ve demir hapının yan etkisi eklendiğinde kabızlık yaşanabilir. Lifli gıdalar tüketerek ve bolca su içerek kabızlık sorunuyla başa çıkmayı deneyebilirsin.
- Cilt lekeleri: Hamilelikle birlikte artan pigmentasyon yüz başta olmak üzere tüm ciltte kahverengi lekelere sebebiyet verebilir.
- Unutkanlık: Gün içinde sık sık unutkanlık yaşıyorsan bunun nedeni beyin hücrelerindeki azalma olabilir.
Hamileliğin 16. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
16 haftalık hamilelik ile birlikte annenin karnı dışarıdan fark edilir büyüklüğe ulaşabilir. Tüm hamilelikler birbirinden farklı olduğundan bazı anne adaylarının karnının dışarıdan anlaşılacak kadar büyümesi için birkaç hafta daha geçmesi gerekebilir. Bu haftalarda kilo alımı fazla hızlandıysa kalori kontrolü için uzman yardımı alabilirsin. Ayrıca özellikle yaz aylarında hamilelik yaşayan anne adaylarının olası cilt lekelerine karşı hamilelere uygun güneş kremi kullanması önem taşır. İkinci ya da üçüncü gebeliğini yaşayan anneler, anne karnında bebeğin hareketlerini hissedebilir. İlk hamileliklerini yaşayanların ise bu hareketleri hissetmeleri için birkaç hafta daha beklemeleri gerekir. 16 haftalık hamilelikte doktor, ikili test sonucuna göre gerekli görürse anne adayının üçlü ya da dörtlü test veya amniyosentez yaptırmasını isteyebilir.
Hamileliğin 16. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
16 haftalık hamilelik döneminde anne karnındaki bebek yaklaşık 12-12,5 cm uzunluğunda ve bir avokado boyutundadır. Gözleri kapalı olsa da göz küresini hareket ettirmeye başlar ve ışığa karşı duyarlı hale gelir. Bu haftalarda anne karnındaki bebek dışarıdaki sesleri işitir. Sinir sistemi gelişimini sürdürür, kol ve bacak hareketleri artar. Emme refleksi bu hafta da gelişmeye devam eder. Ultrasonla incelendiğinde parmağını emdiği görülebilir. Dolaşım sistemi çalışmaya, kalp vücuda kan pompalamaya başlar. Bebeğin saydam cildi altında damarları rahatlıkla görülebilir. Omurgası güçlenir, böylece boynunu hareket ettirebilir. Yüz kaslarının gelişimi sayesinde yüzü farklı ifadeler kazanabilir.