1. Trimester Dönemi
Hamileliğin dördüncü haftası itibariyle döllenme tamamlanmış, sperm ve yumurta hücrelerinin çoğalmasıyla oluşan hücre kitlesi rahme yerleşmiştir. Bu haftada çoğu anne adayı henüz hamile olduğunu öğrenmemiş olur. Hamilelik planlıyorsan ve dört haftalık gebe olabileceğini düşünüyorsan kadın doğum uzmanından randevu alarak emin olabilirsin.
Hamileliğin 4. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Dört haftalık gebelik döneminde hamilelik semptomları henüz ortaya çıkmayabilir. Ancak az sayıda anne adayı erken dönemde bazı semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin dördüncü haftasında yaşanması muhtemel olan semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ödem ve şişkinlik: Artan progesteron hormonu nedeniyle özellikle karın bölgesinde şişkinlik yaşanabilir.
- Hafif kramplar: Blastosist adı verilen hücre kitlesinin rahme yerleşmesi sırasında alt karın bölgesinde baskı hissinin yanı sıra karında ve kasıkta çok şiddetli olmayan kramplar görülebilir.
- Lekelenme: Dördüncü hamilelik haftasında, hücre kitlesinin rahme yerleşmesi sırasında açık renkte, hafif lekelenme görülebilir. Bu haftada şiddetli kanama görülmesi durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir.
- Ruh halinde değişimler: Hamilelik hormonları, ruh halinde iniş çıkışları beraberinde getirebilir.
- Mide bulantısı: Hamilelik hormonu hCG’nin artışı mide bulantısına ve midede yanmaya neden olabilir.
- Yorgunluk: Hamileliğin ilk trimesterinde pek çok anne adayı yorgunluktan yakınır. Hamilelikten kaynaklanan yorgunluk, dördüncü hafta itibariyle başlayabilir.
- Memelerde hassasiyet: Hormonlar nedeniyle memelerde şişkinlik ve hassasiyet görülebilir.
Hamileliğin 4. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Spermin yumurtayı döllemesiyle oluşan hücre kitlesi, yani blastosist yolculuğunu tamamlar; fallop tüpünden geçerek hamileliğin dördüncü haftasında rahme yerleşir. Bu sırada karın bölgesinde şişkinlik görülebilir, ancak hamilelik henüz dışarıdan anlaşılabilecek seviyeye gelmemiştir. Bu dönemde henüz almaya başlamadıysan doktor tavsiyeleri doğrultusunda B12 vitamini, D vitamini, folik asit gibi hamilelik döneminde önerilen vitamin ve mineral desteklerine başlayabilirsin.
Hamileliğin 4. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Dördüncü hafta boyunca blastosist, rahim duvarına iyice yerleşir. Ardından iki gruba ayrılarak embriyoyu ve plasentayı oluşturmaya başlar. Embriyo ve hamileliğin sonuna kadar bebeği besleyecek olan plasentayı oluşturan hücre gruplarının etrafında amniyotik kese yani, gebelik kesesi oluşmaya başlar. Erken gebelik ultrasonunda gebelik kesesi, minik bir siyah nokta şeklinde görüntülenebilir. Hamileliğin dördüncü haftasında bebek, bir haşhaş tohumundan dahi daha küçüktür.
Hamileliğini dördüncü hafta içerisinde öğrendiysen beklenen doğum tarihini de hesaplayabilirsin. Bunun için son adetinin ilk gününe 7 gün ekle ve ardından üç ay geri git. Örneğin, son adetinin ilk günü 1 Mart ise 1 Mart’a 7 gün ekleyerek 8 Mart tarihini bulabilir, üç ay geri giderek tahmini doğum tarihinin 9 Aralık olduğunu tespit edebilirsin.