7-haftalik-gebelik
1. Trimester Dönemi

7 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin yedinci haftasında anne karnındaki bebek hızla büyümeye devam eder. Hayati organlar ve sistemler gelişirken en büyük gelişim baş kısmında görülür. Hamilelik semptomları bu dönemde çoğu anne adayını etkiler. 

Hamileliğin 7. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Hamileliğin yedinci haftasında birden fazla semptom bir arada görülebilir. Bu dönemde en sık görülen semptomlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Mide bulantısı: Gebeliğin yedinci haftasında mide bulantısı şikayeti şiddetlenebilir. Yağsız makarna, grisini, kızarmış ekmek, kraker, leblebi gibi kuru gıdalarla beslenmek mide bulantısı şikayetini azaltmaya yardımcı olabilir. Mide bulantısına kusma eşlik ediyorsa potasyum kaybını önlemek için muz ve kuru kayısı gibi potasyum zengini gıdalar tüketilebilir.
  • Sık sık idrara gitme isteği: Bu dönemde rahmin büyümesi mesaneye baskı yapar, dolayısıyla anne adayı sık sık idrara gitme ihtiyacı duyabilir. 
  • Halsizlik ve yorgunluk: Hamilelik hormonları nedeniyle 7 haftalık gebelik döneminde halsizlik, yorgunluk ve tüm gün süren uyku hali yaşanabilir.
  • Ruh halinde değişimler: Hamileliğin getirdiği duygusal açıdan iniş çıkışlar bu haftada da sürebilir. 
  • Vajinal akıntı: Hormonlardan kaynaklı olarak vajinal akıntılar artabilir. Akıntı kötü kokulu ise ve akıntıya kaşıntı da eşlik ediyorsa doktoruna danışabilirsin. 
  • Akne: Vücuttaki hormonal değişimler, ciltte akne sorununa neden olabilir. Akne konusunda herhangi bir ürün kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.  
  • Memelerde hassasiyet: Memelerdeki hassasiyet bu haftada da sürer, göğüs uçları büyür ve koyulaşır.

Hamileliğin 7. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin yedinci haftasında karın bölgesinde şişkinlik olabilir, ancak hamilelik dışarıdan anlaşılacak seviyeye henüz gelmemiştir. Yine de bu hafta itibariyle hamileliğe uygun, beli lastikli kıyafetler giyme ihtiyacı duyabilirsin. İlk doktor randevusuna yedinci haftada giden hamilelerden çeşitli kan ve idrar testleri istenebilir. Ayrıca genetik açıdan riskli gebeliklerde olası problemleri tespit etmek için fetal DNA testi yapılması gerekebilir. 

 

Hamileliğin 7. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin bu döneminde göbek bağı olarak bilinen umblikal kord gelişir ve bebek plasentadan beslenmeye başlar. Rahim ağzını kapatan ve bebeği bakterilerden koruyan mukus tıkacı oluşur. 7 haftalık gebelikte yaklaşık 1 cm uzunluğuna ulaşan embriyo, yaban mersini boyutundadır. Embriyo, yavaş yavaş fetüs görünümü kazanır. Gözler başın iki yanında, kulaklar aşağıda ve arkada yer alır. Ağızlar ve dil oluşur. Kollar ve bacaklar gelişimlerini sürdürür. Beyin gelişimi sürerken bağırsaklar, böbrekler gelişmeye başlar. Bebeğin iki odacıktan oluşan kalbi, dakikada 120-180 kez atar. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.