2. Trimester Dönemi
Tebrikler! Hamileliğin 20. haftasına girdin ve genellikle 40 hafta sürmesi beklenen bu sürecin yarısını tamamladın. Hamilelikte önemli bir dönüm noktası sayılan 20 haftalık gebelik döneminde anne adayında ve anne karnındaki bebekte yaşanan gelişmeler burada.
Hamileliğin 20. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
İkinci trimester, anne adaylarının genellikle kendilerini enerjik hissettikleri ve hamilelik semptomlarının çok rahatsız edici olmadığı bir dönemdir. Yine de 20 haftalık gebelik dönemine bazı semptomlar eşlik edebilir. İşte, gebeliğin 20. haftası içinde en sık rastlanan semptomlar:
- Vajinal akıntı: Giderek artan hamilelik hormonları, tüm hamilelik boyunca vajinal akıntıya neden olabilir. Hamilelikte beyaz akıntı normal kabul edilir, ancak akıntının rengi değişirse ve kokusu rahatsız edici ise doktora başvurmak gerekebilir.
- Bacak krampları: Hamilelikte bacak krampları sıklıkla yaşanan bir semptomtur. Bolca su içerek ve esneme hareketleri yaparak krampları azaltabilirsin. Kramp anında bacaklara masaj yapmak da iyi gelebilir.
- Nefes darlığı: Rahim büyüdükçe akciğerlere baskı yapar. Bu da zaman zaman, özellikle hareket halindeyken nefes darlığına neden olabilir. Böyle durumlarda dinlenmek iyi gelebilir.
- Burun tıkanıklığı: Kan hacmindeki artış nedeniyle yaşanan burun tıkanıklığı, özellikle geceleri rahatsız edici olabilir. Zaman zaman tıkanıklıkla birlikte burun kanaması da görülebilir.
- Uyku problemleri: Büyüyen karın dolayısıyla rahat bir uyku pozisyonu bulunamaması, gece yaşanan bacak krampları ve burun tıkanıklığı gibi nedenlerle bu dönemde uyku sorunları yaşanabilir. Yan yatış pozisyonunda, dizleri karna doğru hafifçe çekmek ve diz aralarına bir yastık koymak hamileler için ideal uyku pozisyonudur.
Hamileliğin 20. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Hamileliğin tam olarak yarısını işaret eden 20 haftalık hamilelik döneminde haftalık kilo artışının, vücut kitle endeksine göre değişmekle birlikte 450-900 gram arası olması beklenir. Kilo artışın bunun üzerinde ise doktorunla görüşerek sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilirsin. Hamileler, bu haftalarda bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilir. İlk başlarda kabarcık patlaması, gaz gibi hissedilen hareketler zamanla daha hissedilir ve dışarıdan da fark edilebilir hale gelir.
Hamileliğin 20. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
20 haftalık bebek, yaklaşık 16,5 cm uzunluğunda, bir muz büyüklüğündedir. Bu hafta içerisinde bebeğin dilindeki tat alıcı reseptörler gelişir. Emme refleksi gelişen bebek, ultrasonla incelendiğinde baş parmağını emdiği görülebilir. Beyin gelişimi sürer, özellikle de beş duyuya dair sinirler hızla gelişir. Bu dönemde anne karnındaki bebek, dışarıdan gelen sesleri duyabilir. Uyku halindeyken yüksek ses duyması durumunda uyanabilir.