1. Trimester Dönemi
8 haftalık gebelik ile birlikte hamileliğin ikinci ayı tamamlanmış olur. Bu hafta içerisinde de ilk trimestere özgü semptomlar sürer. Anne karnındaki bebek, büyük bir hızla büyümeye ve gelişmeye devam eder.
Hamileliğin 8. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Hamilelik ilerledikçe artan progesteron hormonu, halsizliğin ve uyku halinin giderek artmasına neden olabilir. Bu haftada görülebilen diğer semptomları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Koku hassasiyeti: Parfüm ve deterjan kokuları da dair her tür koku, özellikle de yemek kokuları hamilelerde tiksintiye neden olabilir. Bu da mide bulantısını tetikleyebilir.
- Mide bulantısı: Hamileliğin ilk trimesterinde en çok görülen semptomlardan biri olan mide bulantısı, sekizinci haftada da devam edebilir. Mide bulantısı, tüm hamilelerde görülmez. Yani bulantının olmaması hamileliğe dair olumsuz bir gidişata işaret etmez.
- Memelerde hassasiyet: Vücudun süt üretimine hazırlanması nedeniyle memelerde dolgunluk ve hassasiyet sürer.
- Sık sık idrara gitme isteği: Büyüyen rahim mesaneye baskı yapar, bu nedenle hamileliğin bu haftasında sık sık idrara gitme ihtiyacı duyulabilir. Yine mesanenin sıkışmasından dolayı hapşırma, öksürme gibi durumlarda hafif idrar kaçırma görülebilir.
- Cilt sorunları: Hormonların etkisiyle cildin yağ üretiminde artış, yüzde ve sırtta sivilcelenme gibi sorunlar görülebilir.
- Kramp: Hamilelik boyunca normalde regl dönemine denk gelen haftalarda regl ağrısına benzer kramplar görülebilir.
- Lekelenme: Plasentanın gelişmesiyle birlikte hafif lekelenmeler olabilir. Lekelenmenin ötesinde pembe ya da kırmızı renklerde akıntı görülürse doktora başvurmak gerekir.
Hamileliğin 8. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Hamileliğin sekizinci haftasında rahim, yaklaşık bir greyfurt büyüklüğüne ulaşır. Ultrasonla görüntülendiğinde bebeğin hareketleri görülebilir, ancak anne bu hareketleri henüz hissedemez. Bu hafta itibariyle hamilelerde kilo alımı başlayabilir. Ancak mide sorunları olan ve bu nedenle iştahsızlık yaşayan hamilelerin kilo almaması da doğaldır. İlk doktor randevuna sekizinci haftada gidersen doktorun ultrason muayenesinin yanı sıra birtakım testler isteyebilir.
Hamileliğin 8. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Hamileliğin sekizinci haftasında anne karnındaki bebek, 1,5-2 cm uzunluğunda ve 1 gram ağırlığındadır. Yani yaklaşık bir ahududu boyutundadır. Sekizinci haftaya kadar yolk kesesinden beslenen bebek plasentadan beslenmeye başlar. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sekizinci haftada da büyük hızla sürer, bebek günde yaklaşık 1 mm büyür. Burun, dil, damak ve bronşlar gelişir. Aynı zamanda göz kapakları ve retina tabakası oluşur. Kollarda ve bacaklarda parmak taslakları belirginleşir, parmakların arasında henüz perdeler yer alır. Sekiz haftalık bebekte dokunma ve tat alma duyuları etkinleşir. Bebek, eliyle ağız çevresine dokunabilir. Bebeğin kalbi dakikada 150-170 sefer atar.