1. Trimester Dönemi
Kadın doğum uzmanları, hamilelik hesabı yaparken son reglin ilk gününü hamileliğin başlangıç günü olarak kabul eder. Dolayısıyla hamileliğin birinci haftasında aslında teknik olarak bir hamilelikten bahsetmek mümkün değildir. Reglle birlikte yumurtanın bırakılmasının ardından döngünüzün uzunluğuna göre iki-üç hafta içerisinde döllenme gerçekleşir.
Hamileliğin 1. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Genellikle 28 gün süren adet döngüsünün 14. günü civarında yumurta salınır. Döngünün uzunluğu ve yumurtlama günü kadından kadına değiştiği için döllenmenin hangi gün gerçekleştiği tam olarak bilinemez. Bu yüzden de son reglin ilk günü, hamileliğin de ilk günü olarak kabul edilir. Beklenen doğum tarihi de reglin ilk günü baz alınarak hesaplanır.
Bir haftalık hamilelikte henüz rahim içinde döllenme gerçekleşmemiştir, ancak döllenmek üzere yumurta oluşmaya başlamıştır. Bu erken dönemde hamilelikten kaynaklanan semptomlar görülmez. Ancak aylık döngünde regline denk gelen bu dönemde aşağıdaki semptomları görebilirsin:
- Vajinal kanama: Regl döngüsü boyunca rahmi hamileliğe hazırlamak için östrojen hormonu salgılanır. Kalınlaşan rahim iç tabakası, her döngü sonunda döllenme olmadığında vücuttan kan ile birlikte atılır. Bu da regl kanamasına neden olur.
- Sırt, bel, karın ve kasık ağrısı: Regl döneminde rahmin kasılması, vücudun farklı yerlerinde ağrılara neden olabilir.
- Baş ağrısı: Baş ağrısı da regl dönemine eşlik eden semptomlardan biridir. Pek çok kadın, regl döneminde migren benzeri baş ağrıları yaşar.
- Ruh halinde değişiklik: Hormonal değişimler ruh halinizde iniş çıkışlara neden olabilir.
Hamileliğin 1. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Hamileliğin ilk haftası olarak kabul edilen dönemde henüz yumurta ve sperm birleşmediği, yani döllenme gerçekleşmediği için hamileliği işaret eden belirtiler görülmez. Bebek sahibi olmayı planlıyorsan bu haftada vücudunu hamileliğe hazırlamaya yönelik adımlar atabilirsin. Alkol ve sigara kullanıyorsan bırakabilir, kafein tüketimini azaltabilirsin. Doktorunun sağlıklı hamilelik için önerdiği folik asit, demir, B12 vitamini, D vitamini gibi vitamin ve mineral destekleri varsa bu dönemde kullanmaya başlayabilirsin. Prenatal vitaminleri mutlaka doktorunun önerdiği sıklıkta ve dozda kullanmalısın.
Hamileliğin 1. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Hamileliğin ilk haftası içerisinde henüz döllenme gerçekleşmediği için embriyo da oluşmamıştır. Ultrasonda da rahim içinde henüz gebelik kesesi ya da embriyo görülmez. Hamile olup olmadığını öğrenmenin ilk yolu hamilelik testi yaptırma olsa da bu dönemde hamilelik testleri de sonuç vermez.