3. Trimester Dönemi
Doğum yaklaşırken anne adayları sık sık hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşayabilir. Bu durum, hamilelik hormonlarından olduğu kadar yaklaşan doğumun neden olduğu stresten de kaynaklanabilir. Peki, doğuma dokuz hafta kala anne adayı neler yaşar ve anne karnındaki bebeğin gelişimi nasıldır? İşte, 31 haftalık gebelik döneminde yaşananlar...
Hamileliğin 31. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Anne karnındaki bebeğin hızla büyümesi ve hala rahmin üst kısımda konumlanması nedeniyle akciğer baskı altındadır. Bu da anne adaylarının özellikle tempolu yürüme, merdiven çıkma gibi durumlarda nefes darlığı yaşamasına neden olabilir. 31 haftalık hamilelik boyunca en sık rastlanan diğer semptomlar şunlardır:
-
Braxton Hicks kasılmaları: Doğum yaklaştıkça sıklığı da artan Braxton Hicks kasılmaları, anne adaylarının doğumun başladığını düşünerek telaşlanmasına neden olabilir. Gerçek doğum sancıları şiddetlidir, belirli aralıklarla gerçekleşir ve doğum yaklaştıkça sıklaşır. Genellikle karnın ön kısmında hissedilen Braxton Hicks kasılmaları ise düzensizdir ve pozisyon değiştirildiğinde kendiliğinden geçer.
-
Bacak krampları: Büyüyen karnın uyku pozisyonu bulmayı zorlaştırmasına ek olarak bacak krampları da sık sık uykunun bölünmesine neden olabilir. Kramp anında masaj ve sıcak kompres şikayeti azaltabilir.
-
Memeden süt sızması: Doğumun yaklaşmasıyla birlikte süt kanalları, süt üretmeye hazır durumdadır. Bu nedenle meme ucundan yoğun ve sarı renkte süt sızıntısı olabilir. Bu süt, bebeğin ilk gıdası olan kolostrumdur.
-
Sık sık idrara çıkma ihtiyacı: Mesanenin büyüyen rahim nedeniyle sıkışması, sık sık idrara çıkma ihtiyacını beraberinde getirebilir.
-
Reflü: Bu haftalarda reflüyle birlikte hafif mide bulantısı ve koku hassasiyeti görülebilir.
Hamileliğin 31. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Doğum için geri sayım sürerken anne adaylarının erken doğum riskine karşı bilgi sahibi olmaları önem taşır. Doğum belirtileri hakkında doktorla konuşmak ve hangi durumlarda hastaneye başvurmak gerektiğini netleştirmek iyi olabilir. Çoğul gebeliklerde erken doğum sık rastlanan bir durum olduğu için ikiz, üçüz bebek bekleyen anne adaylarının NST denilen ve rahim kasılmalarını ölçen teste girmeleri gerekebilir.
Hamileliğin 31. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Hamileliğin 31. haftasında anne karnındaki bebeğin boyu yaklaşık 41 cm uzunluğa ulaşır. Yüz hatları tamamen şekillenmiştir. Ultrasonla incelendiğinde göz kırpabilir, parmağını emebilir, gülümseyebilir. Beyin ve sinir sisteminin hızlı gelişimi sürer. Tüm duyular fonksiyonel durumdadır. Bebeğin gözleri de gelişmeye devam eder, göz bebeği ışığa tepki verebilir. Bu haftalarda anne karnındaki bebek genellikle doğum için baş aşağı pozisyon almış durumdadır.