37-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

37 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

37. hafta, hamilelik için bir dönüm noktasıdır. Çünkü hamileliğin 37. haftasında bebeğin gelişimi büyük oranda tamamlanmıştır ve bu haftadan sonra gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak kabul edilmez. Aynı zamanda 37 haftalık gebelik ile birlikte yasal olarak doğum iznine ayrılmanın zorunlu hale gelir. Bu haftaya kadar doktor raporuyla doğum iznine ayrılmayan anne adaylarının artık izne ayrılması gerekir. İşte, hamileliğin 37. haftasında yaşananlar…

 

Hamileliğin 37. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

37. haftada bebeğin rahmin alt kısımlarına inmesi sayesinde sindirim sistemindeki sıkışıklık azalabilir. Bu durum önceki haftalara kıyasla anne adaylarının mide yanması, reflü, kabızlık gibi şikayetlerinin azalmasını sağlayabilir. Gebeliğin 37. Haftasında görülen başlıca semptomlar şu şekilde sıralanabilir: 

 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Karnın ön kısmında gerginliğe neden olan Braxton Hicks kasılmaları, doğum yaklaştıkça daha sık görülebilir. 

  • Pelvik ağrı: Bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi pelvik bölgedeki ve kalçadaki ağrıların artmasına neden olabilir. 

  • Varis: Vücuttaki kan hacminin artması ve rahmin büyümesi nedeniyle dolaşımın yavaşlaması bacaklardaki varis oluşumlarını artırabilir. Uzun süre ayakta kalmamaya özen göstermek ve bacakları yükselterek dinlenmek varis şikayetini azaltabilir. 

  • Bacak krampları: Varisle aynı nedenlere ek olarak magnezyum ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığı düşünülen bacak kramplarını hafifletmek için kramp anında masaj ve ayak bileğini esnetme hareketleri iyi gelebilir. Ayrıca bol su tüketimi, krampların sıklığının azalmasını sağlayabilir. 

 

Hamileliğin 37. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

37. haftalık hamilelik ile birlikte bu tarihe kadar çalışmaya devam eden anne adayları yasal doğum iznine ayrılır. Yine de son haftalarda dahi doktor tarafından aksi önerilmedikçe olabildiğince hareket etmeye, kısa yürüyüşler yapmaya devam etmek gerekir. Doğum iyice yaklaştığından anne adaylarının doğumun başlangıcına dair tüm senaryoları doktorlarıyla konuşmaları önem taşır. Doğum; nişan denilen mukus kıvamlı ve kanlı akıntıyla, suyun yani amniyotik sıvının gelmesiyle ya da doğum sancılarıyla başlayabilir. Genellikle ishal ağrısı ve regl ağrısının karışımına benzetilen gerçek doğum sancıları periyodik ağrılardır, zamanla ağrıların arasındaki süre kısalır. Bu belirtilerden biri görüldüğünde doktorunla iletişime geçerek onun yönlendirmelerine göre hareket edebilirsin.

 

Hamileliğin 37. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 37. Haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık. 48.5 cm uzunluğundadır. 37. haftalık hamilelik ile birlikte anne karnındaki bebeklerin yaklaşık %95’i baş aşağı pozisyon almıştır. Bu hafta itibariyle bebeğin başı genellikle doğum kanalına doğru yerleşir, bu duruma hamilelikte angajman adı verilir. Tüm organlar ve sistemler, gelişimlerini tamamlamış ve fonksiyonel hale gelmiştir. Bu haftalarda bebeğin kilo alımı devam eder. Henüz baş aşağı pozisyon almayan bebekler, doğum başlayana kadar pozisyon değiştirebilir.

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.