38-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

38 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin 38. haftası ile birlikte doğum her an başlayabileceği gibi bebeğine kavuşman için birkaç hafta daha beklemen gerekebilir. Üçüncü trimesterin son haftaları boyunca hamilelerin hareket kapasiteleri epey kısıtlanmış durumdadır. Yine de doktor tarafından aksi belirtilmedikçe kısa yürüyüşler anne adaylarına iyi gelebilir. Ayrıca hareketli bir hamilelik geçirmek doğumu da kolaylaştırır. İşte, doğuma iki hafta kala yaşananlar...

 

Hamileliğin 38. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

38 haftalık gebelik döneminde bacak krampları artabilir. Bunun başlıca nedeni, bebeğin başının doğum kanalına girmesidir. Hamilelikte angajman denen bu durumun sonucunda bebeğin başı bacak sinirlerini sıkıştırdığından kramplarda artış olabilir. Gebeliğin 38. haftasında en sık rastlanan diğer semptomlar şunlardır:

 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Üçüncü trimester boyunca özellikle karnın ön kısmında hissedilen kasılmalar ve gerginlik hissi, doğum yaklaştıkça sıklaşabilir. Doğum yakın olduğu için anne adaylarını tedirgin edebilen bu kasılmalar, genellikle pozisyon değiştirildiğinde kendiliğinden geçer. 

  • Uyku sorunları: Karnın iyice büyümüş olması, sık sık idrara çıkma ihtiyacı ve bacak krampları nedeniyle yaşanan uyku sorunları, yaklaşan doğumun yarattığı stres nedeniyle daha da artabilir. 

  • Vajinal akıntı: Hamilelik boyunca görülebilen vajinal akıntı, doğumun yaklaşmasıyla birlikte yoğunlaşabilir. Yoğun mukus benzeri, kanlı akıntı ise nişan olarak bilinen ve rahim ağzını kapatan tıkaç olabilir. Hamilelikte nişan gelmesi doğumun başladığına dair işaretlerden biridir. 

  • Ödem: Ayakta uzun süre kalma, ayak bileklerinde ve ayaklarda görülen ödemi artırabilir. Hamilelikte ödem şikayetini azaltmak için alınabilecek en iyi tedbir bacakları yükselterek uzanmaktır.  

 

Hamileliğin 38. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin 38. haftasında anne adayları, doğumun başladığını gösteren semptomlara karşı duyarlıdır. Nişan veya su gelmesi, periyodik ve şiddetli sancı doğumun başladığını gösteren başlıca işaretlerdir. Ayrıca şiddetli sırt ağrısı, ishal ve kusma da doğum belirtileri arasında yer alır. Bu haftalarda cildin iyice gerilmesinden dolayı karın bölgesindeki kaşıntılar artar. Ancak şiddetli kaşıntı gebelik kolestazı denilen riskli bir durumun belirtisi olabileceği için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Gebeliğin son haftalarında doktorun, haftada iki ya da üç defa NST (NonstressTest) denilen ve bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirilmesini sağlayan teste girmeni isteyebilir. 

 

Hamileliğin 38. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 38. haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık 50 cm uzunluğundadır. Bebeğin kilo alımı sürer, cilt altındaki yağ tabakası kalınlaşmaya devam eder. Lanugo denilen ve bebeğin vücudunu kaplayan tüyler, doğum yaklaştıkça dökülerek azalır. 38 haftalık doğan bebekler, yüksek ihtimalle herhangi bir destek olmadan dış ortama adapte olabilir. İyice büyüyen bebek, rahim içindeki alan son derece kısıtlı olduğundan eskisi kadar rahat hareket edemeyebilir. Ama yine de hamileler gün içinde bebeklerinin hareketlerini hissedebilir.

 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.