40-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

40 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

İşte, hamileliğin 40. haftası! Planlanmış bir sezaryen yoksa hamileliğin 40. haftası doğumun hangi gün olacağının beklendiği, heyecan dolu bir haftadır. Henüz doğuma dair hiçbir belirti yaşamadıysan endişelenme… Çünkü hamileliklerin yaklaşık %30’u 40 haftadan uzun sürer ve bu duruma uzamış gebelik denir. Doktorun gerekli takipleri sıkılaştırmakla birlikte doğumun kendiliğinden başlaması için 42. haftayı tamamlamanı isteyebilir. İşte, hamileliğin 40. haftasında yaşananlar...

 

Hamileliğin 40. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Hamileliğin 40. haftasında daha önceki haftalarda yaşanan semptomlar devam eder. Artık her an doğum beklendiği için doğum belirtileri ile hamilelik semptomları arasındaki ayrımı yapabilmek gerekir. İşte, 40 haftalık hamilelik boyunca yaşanan başlıca semptomlar:

 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Braxton Hick kasılmaları ile gerçek doğum sancılarını ayırt edebilmek için sancıların arasındaki süreyi takip edebilirsin. Sancılar arasındaki zaman azalıyorsa ve sancıların şiddeti artıyorsa doğum başlamış olabilir. 

  • Bacak krampları: Rahmin bacağa giden sinirlere yaptığı baskının giderek artmasıyla bacak krampları da sıklaşabilir ve şiddetlenebilir. 

  • Pelvik bölgede basınç hissi: Bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi nedeniyle pelvik bölgede basınç hissi görülebilir. Özellikle bebek başını hareket ettirdiğinde artan basınç hissine sırt ağrısı da eşlik edebilir. 

  • Uyku sorunları: Hem hareket kapasitesinin kısıtlanması hem de doğumun yaklaşmasından kaynaklanan stres, uyku sorunlarına neden olabilir. 

  • Enerji artışı: Doğumun yaklaşmasıyla birlikte hamileler, enerji artışı hissedebilir. Sakin kalarak ve mümkün olduğunda dinlenerek bu enerjiyi doğuma taşımak en idealidir. 

 

Hamileliğin 40.  Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin 40. haftası hamileler için heyecanlı ve biraz da stresli bir bekleyişe sahne olabilir. Bebeğin hareketlerini ve doğumun başladığına dair belirtileri takip etmek, zaman zaman stres kaynağı olabilir. Peki, doğum nasıl başlar? Her hamilelik gibi her doğum da farklıdır. Bazı doğumlar düzenli kasılma ve sancılarla, bazıları ise nişanın veya suyun gelmesiyle başlar. Bu üç temel belirtiden birini yaşadığında doktorunla iletişime geçebilir ve onun yönlendirmelerine göre hareket edebilirsin.

 

Hamileliğin 40.  Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

40 haftalık gebelik ile organ ve sistem gelişimleri tamamen tamamlanan bebek, yaklaşık 51 cm uzunluğunda ve bir karpuz boyutundadır. Anne karnındaki bebeğin tırnak ve saçları uzamaya devam eder. 40 haftayı aşan gebeliklerde gün aşırı NST (Nonstress Test) kontrolleri yapılarak bebeğin anne karnındaki durumu takip edilebilir. Bu test ile bebeğin hareketleri, kalp ritmi ölçülür. Doktor, NST sonucunu değerlendirerek doğum konusunda bir yol haritası çizebilir.

 

Mutlu ve sağlıklı doğumlar!

 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.