1. Trimester Dönemi
Birinci trimesterin son haftasına hoşgeldin! 12 haftalık gebelik, artık hamileliğin ilk semptomlarının etkisinin daha az görülmeye başladığı bir dönem olduğundan anne adayları genellikle daha rahat hisseder. Anne karnındaki bebek de bu hafta büyümesine tüm hızıyla devam eder.
Hamileliğin 12. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Gebeliğin ilk trimesteri geride kalırken zorlayıcı semptomların pek çoğu da artık etkisini azaltır ya da tamamen ortadan kalkar. 12 haftalık gebelik sırasında sıklıkla görülen semptomlar şunlardır:
- Mide bulantısı: Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan mide bulantısının etkisi azalsa da 12. hafta içinde de sürebilir.
- Koku hassasiyeti: Tıpkı mide bulantısı gibi koku hassasiyeti de 12. hafta boyunca devam edebilir.
- Yorgunluk: Gün içinde yorgunluk ve uyku hali diğer ilk trimester semptomları gibi azalır, ama tamamen son bulmamış olabilir.
- Gebelik maskesi: Kloazma olarak adlandırılan gebelik maskesi, alında, yanaklarda ya da çenede görülebilen kahverengi lekelenme şeklindedir. Tüm anne adaylarında olmasa da özellikle yaz aylarında sıkça rastlanabilir.
- Baş dönmesi: Progesteron hormonunun kan damarlarını rahatlatması ve genişletmesi bebeğe giden kanı hızlandırırken anneye geri dönen kanı yavaşlatır. Bu da tansiyonun düşmesine ve baş dönmelerine neden olabilir.
- Cinsel istekte azalma: Hamilelik hormonları tüm kadınları farklı şekilde etkilese de bu haftalarda cinsel istekte azalma olması doğal kabul edilir.
- Tükürük salgısında artış: İkinci trimesterin yaklaşmasıyla birlikte tükürük salgısında hissedilir bir artış görülebilir.
- Vajinal akıntı: Rahmi dış etkenlerden korumaya yarayan beyaz ve mukus kıvamlı vajinal akıntı, artış gösterebilir.
Hamileliğin 12. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Gebeliğin 12. haftası ile birlikte pelvisin alt kısmındaki rahim, karnın ön ve orta kısmında konumlanmak üzere hareket eder. Bu durum önceki haftalarda görülen sık sık idrara çıkma ihtiyacını azaltabilir. 12 haftalık hamilelik ile birlikte özellikle düşük kilolu annelerde karın iyice belirginleşebilir. Plasentanın oluşumu 12. haftada neredeyse tamamlanır. Plasenta artık yeterli progesteronu üretebilecek yetkinliğe geldiğinden tüp bebek tedavisi gören annelerin doktor kontrolünde hormon kullanımını bırakması istenebilir.
Hamileliğin 12. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Anne karnındaki bebek, 12. haftada yaklaşık 5 cm uzunluğunda, yani bir erik boyutundadır. 12 haftalık hamilelik ile bebeğin vücut sistemleri neredeyse tamamen şekillenir, tabii organ gelişimleri hızla devam eder. Yumuşak doku şeklindeki kemikler sertleşir. Kas gelişimi hız kazanır. Bebek, el ve ayak parmaklarını hareket ettirebilir. Kemik iliği, beyaz kan hücreleri üretirken beyindeki hipofiz bezinde de hormon üretimi başlar. Genital organlar bu haftada iyice şekillenir, ancak cinsiyet tahmininde bulunmak için hala erkendir.