3. Trimester Dönemi
Hamileliğin 34. haftası, çoğul gebelik yaşayan hamileler, özellikle de üçüz bebek taşıyan anne adayları için doğumun gerçekleşme ihtimalinin arttığı bir haftadır. Herhangi bir problem yoksa çoğul gebelikler, ileri haftalara kadar takip edilebilir. 34 haftalık gebelik döneminde anne adayının yaşadıkları ve anne karnındaki bebeğin gelişimine dair merak edilenler burada…
Hamileliğin 34. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
34 haftalık hamilelik, geç hamilelik semptomlarının yaşandığı bir dönemdir. Artan vücut ağırlığı nedeniyle hareket kapasitesinin kısıtlanması, yorgunluk bu haftaya damga vuran semptomlar arasındadır. Gebeliğin 34. haftasında görülen diğer semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
-
Braxton Hicks kasılmaları: Doğum yaklaştıkça yalancı doğum sancısı olarak da adlandırılan Braxton Hicks kasılmalarının şiddeti ve sıklığı artar. Kasılmalar, periyodik ve şiddetliyse, pelvik ağrı ve sırt ağrısı eşlik ediyorsa erken doğum başlangıcı belirtisi olabilir. Bu hafta içerisinde hamilelik boyunca yaşadığın kasılmalardan daha şiddetli ve düzenli kasılmalar hissediyorsan doktoruna danışabilirsin.
-
Karında baskı hissi: Bebek doğum öncesi rahmin alt kısmına indiği için karında her zamankinden daha yoğun baskı hissedilebilir.
-
Yorgunluk: Vücut ağırlığının artışı, uykusuzluk gibi nedenlerle kendini tüm gün boyunca yorgun hissedebilirsin.
-
Kabızlık ve hemoroid: Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından kaynaklanan kabızlık ve kabızlığın neden olduğu hemoroid, hamileliğin son haftalarını zorlaştırabilir. Yürüyüş yapmak, lifli gıdalar tüketmek ve bolca su içmek bu şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir.
-
Ödem: Özellikle akşam saatlerinde artan ve yaz aylarında daha sık görülen ödemi azaltmak için her fırsatta ayakların yukarıda olduğu pozisyonda dinlenmek gerekir.
-
Bulanık görüş: Artan hormonlar, uykusuzluk ve vücuttaki sıvı tutulumunun artışı görüşün bulanıklaşmasına neden olabilir.
Hamileliğin 34. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
34 haftalık gebelik ile birlikte anne karnındaki bebek, başını genellikle pelvik çatı denilen yere yerleştirir. Bu sayede akciğerlerin sıkışması azalır, nefes darlığı şikayetinde de ciddi rahatlama görülebilir. Öte yandan bebeğin mesaneye uyguladığı baskı arttığından sık sık idrara çıkma ihtiyacında artış olması doğaldır. Bu haftadan itibaren ödem nedeniyle parmaklarda duyarsızlık artabildiğinden ve dikkat dağınıklığı yaşanabildiğinden anne adaylarının araba kullanması önerilmez. Aşırı yorgunluk ve cinsel ilişki doğumu tetikleyebileceğinden anne adaylarının kendilerini fazla yormamaya özen göstermeleri ve cinsel perhize başlamaları gerekir.
Hamileliğin 34. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Hamileliğin 34. haftasında anne karnındaki bebek 45 cm uzunluğundadır. Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimi tamamlanmıştır. Diğer sistemlerle birlikte bağışıklık sistemi de aktif hale gelir. Gelişmiş sinir sistemi sayesinde el ve parmak koordinasyonu sağlayabilir. Ultrasonla incelendiğinde baş parmağını emdiği, ayak parmaklarına dokunduğu, göbek kordonunu kavradığı görülebilir.