33-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

33 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin 33. haftasında bebeğine yakında kavuşacak olmanın heyecanına vücut ağırlığının giderek artmasından kaynaklanan semptomlar eşlik edebilir. Bu semptomlar, hareket kapasitesini azalttığı için günlük yaşamı kısıtlayıcı özellikte olabilir. İşte, gebeliğin 33. haftasında yaşananlar...

 

Hamileliğin 33. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Stres, kaygı, hormonal değişimler, yorgunluk gibi faktörler nedeniyle anne adayları bu haftalarda hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşayabilir. Hamilelikte unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi semptomlar yaşanması son derece doğaldır. Ayrıca vücut ağırlığının artması, eklemlerin ve bağların gevşemesi sonucu sırt ve kalça ağrıları yaşanabilir. 33 haftalık gebelik döneminde en sık rastlanan diğer semptomlar şunlardır: 

 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Doğuma hazırlanan rahmin kasılıp gevşemesi şeklinde gerçekleşen Braxton Hicks kasılmaları, zaman zaman doğum sancılarıyla karıştırılabilir. Braxton Hicks kasılmaları, doğum sancılarının tersine ağrılı değildir, düzensizdir ve zamanla sıklaşmaz. 

  • Bacak krampları: Büyüyen rahmin bacağa giden sinirlere baskı yapması bacak kramplarının en yaygın nedenidir. Aynı zamanda hamilelikte bacak krampları kalsiyum, magnezyum eksikliği gibi durumlarla da ilişkilendirilebilir. 

  • Sıcak basması: Metabolizma her zamankinden daha hızlı çalıştığı için hamilelikte sıcak basması sık karşılaşılan bir semptomdur. 

  • Baş ağrısı: 33 haftalık hamilelik, hormonal dalgalanmalardan kaynaklanan baş ağrısı şikayetini beraberinde getirebilir. 

  • Nefes darlığı: Bebek, rahmin üst kısmında yani kaburgalara yakın bir yerde konumlandığı için nefes darlığı bu haftada da sürebilir. 

  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı: Büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması sonucu sık sık idrara çıkma ihtiyacı duymak normaldir. Ayrıca hapşırma, öksürme, gülme gibi durumlarda idrar sızıntısı yaşanabilir. 

 

Hamileliğin 33. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Üçüncü trimesterde hamilelerin en sık yaşadığı şikayetlerden biri el ağrısıdır. Hamilelikte el ağrısı, karpal tünel sendromundan kaynaklanıyor olabilir. Eldeki ve bilekteki dokuların şişerek sinirlere baskı yapması nedeniyle ellerde karıncalanma ve uyuşukluk yaşanabilir. Doğumdan sonra ödemin azalmasıyla birlikte şikayetler de ortadan kalkar. Hamilelikte karpal tünel sendromu ile başa çıkmanın en iyi yolu, bilek ateli kullanmak ve eli sıklıkla dinlendirmektir. 

 

Hamileliğin 33. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 33. haftasında anne karnındaki bebek, yaklaşık 44 cm uzunlukta ve kereviz boyutundadır. Bu haftalarda bebeğin kilo alımı giderek hızlanır, cilt altındaki yağ katmanları artar. Akciğer dışında tüm organ gelişimleri tamamlanmıştır. Uyanıkken gözleri açıktır, uyurken ise gözlerini kapar. Parmak emerken ve yutkunurken nefes alışverişini kontrol edebilir. Rahimdeki alanı daralan bebek çok hareket edemese de özellikle diz, dirsek ve topuk darbeleri hissedilebilir. Bu hareketler oldukça sert olabilir ve dışarıdan da görülebilir. 

 
 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.