25-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

25 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin 25. haftası içerisinde anne karnındaki bebeğin hızlı gelişimine paralel olarak anne adayının karnı büyür. Bu da hareket kapasitesinin günden güne kısıtlanmasını beraberinde getirir. Bu dönemde yaşanan semptomlar da genellikle hızla artan vücut ağırlığından kaynaklanır. İşte 25 haftalık gebelik sırasında yaşananlar...

Hamileliğin 25. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Vücut ağırlığı arttıkça ve karın büyüdükçe uyku problemleri artabilir. 25 haftalık hamilelik sırasında uyku problemi yaşıyorsan yan yatış pozisyonunda, dizlerinizin arasına yastık koyarak uyumayı deneyebilirsin. Ayrıca yatmadan önceki saatlerde sıvı tüketimini azaltarak gece sık sık idrara gitme ihtiyacını azaltabilirsin. Gebeliğin 25. haftasında en sık karşılaşılan diğer semptomlar şu şekildedir: 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Üçüncü trimesterin yaklaşmasıyla birlikte doğuma hazırlanan rahimde kasılmalar da başlayabilir. Düzensiz ve pozisyon değiştirildiğinde kendiliğinden geçen Braxton Hicks kasılmaları, yalancı doğum sancısı olarak da bilinir. 
  • Bacak krampları: Özellikle gece saatlerinde artan ve uykuyu bölen bacak kramplarını azaltmak için uyku öncesi hafif esneme egzersizleri yapılabilir. 
  • Kabızlık ve hemoroid: Kan hacmindeki artış ve büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması sonucu hamilelikte kabızlık ve hemoroid sıklıkla görülür. Bol su tüketmek ve lifli gıdalar açısından zengin bir beslenme programı uygulamak bu şikayetleri azaltabilir. 
  • Mide yanması ve reflü: Rahim, sadece bağırsaklara değil mide gibi diğer iç organlara da baskı yapar. Hamilelikte mide yanması ve reflü özellikle gece saatlerinde hamileleri rahatsız edebilir. Uykudan en az iki saat önce gıda tüketimini bırakmak, acı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak mide sorunlarının azalmasına yardımcı olur.
  • Şişkinlik ve gaz: Bu dönemde yaşanabilecek sindirim sorunları arasında şişkinlik ve gaz da yer alır. 

Hamileliğin 25. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

İkinci trimesterin sonuna doğru anne karnındaki bebeğin hareketleri hem sıklık olarak artar hem de daha fazla hissedilir hale gelir. Anne adayları artık bebeğin uyku ve uyanıklık döngüsünü hareketli olduğu saatleri takip ederek anlayabilir. Hamilelerin karnının ortasında dikey, koyu renkli bir çizgi belirir. Linea nigra olarak bilinen bu çizgi, hamilelik hormonlarından kaynaklanır ve doğumdan bir süre sonra geçer. 

Hamileliğin 25. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 25. haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık 34,5 cm uzunluğundadır, yani bir karnabahar büyüklüğündedir. Bu haftalarda bebek, amniyotik sıvıyı yutar ve yuttuğu sıvıları idrar olarak yeniden amniyotik sıvı içerisine boşaltmaya başlar. Ayrıca bağırsak hareketleri de başlamış durumdadır. Cilt altında yağ ve kas oluşumu da hızla sürer. Beyin korteksi, katmanlar şeklinde oluşur. Buna paralel olarak sinir sistemi de hızlı gelişimini sürdürür. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.