3. Trimester Dönemi
Hamileliğin 29. haftası ile birlikte üçüncü trimestere özgü semptomlar daha çok hissedilir hale gelir. Bu semptomlar arasında hareket kapasitesinin kısıtlanması ve nefes darlığı ön plana çıkar. Bu haftada anne adayının yaşadıkları ve anne karnındaki bebeğin gelişimi hakkında bilgi almak için okumaya devam edebilirsin.
Hamileliğin 29. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
29 haftalık hamilelik ile rahmin karın içindeki diğer organlara yaptığı baskının daha da artar. Bu dönemde görülen semptomlar da genellikle büyüyen rahim ve artan vücut ağırlığından kaynaklanır. İşte, hamileliğin 29. haftasında görülen başlıca semptomlar:
-
Bacak krampları: Büyüyen rahmin bacağa giden sinirlere baskı yapması sonucu yaşanan bacak kramplarının nedenlerinden biri de magnezyum eksikliği olabilir. Bu konuda herhangi bir takviye kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.
-
Baş dönmesi ve sersemlik hissi: Genişleyen rahmin damarlara baskı yapması sonucu oluşabilen baş dönmesi ve sersemlik hissi, dinlenmeyle geçebilir. Ayrıca aniden kalkmamaya da dikkat etmek gerekir.
-
Sırt ve kalça ağrısı: Hem artan vücut ağırlığı hem de doğuma hazırlık için gevşeyen bağlarla eklemler nedeniyle sırtta, kalçada, hatta kuyruk sokumunda ağrılar görülebilir. Bu ağrıları kontrol altına almak için oturma ve yatış pozisyonlarında vücudunu yastıklarla destekleyebilirsin.
-
Kabızlık ve hemoroid: Sindirim sistemine baskı yapan rahim kabızlığa neden olabilir. Kabızlık ve vücuttaki kan hacminin artması da hemoroidi tetikleyebilir.
-
Sık sık idrara çıkma ihtiyacı: Büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması sonucu idrara gitme ihtiyacı artsa da su tüketimi kesilmemelidir. Sadece uyku öncesi sıvı tüketimini azaltmak uykunun bölünmesini önleyebilir.
Hamileliğin 29. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Üçüncü trimesterle birlikte anne adaylarının kilo alımı yavaşlar, hatta kilo kaybı dahi olabilir. Ancak bu bebeğin gelişiminin durduğu anlamına gelmez. Hamileliğin son 10 haftasına yaklaşırken doğum hazırlıklarına başlamak isteyebilirsin. Doktorun ile detayları konuşabilir, doğum yapacağın hastaneyi yakından tanıyabilirsin. Ayrıca hastane için doğum çantası hazırlamak üzere harekete geçebilirsin. Son trimester, doğum sonrası bebek bakımı konusunda nasıl bir destek alacağın konusunda plan yapmanın da tam zamanıdır.
Hamileliğin 29. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
29 haftalık gebelik ile birlikte anne karnındaki bebek yaklaşık 38,5 cm uzunluğundadır. Tat ve koku duyuları gelişir. Beyin ve akciğer başta olmak üzere hayati organların gelişimi sürer. Aynı zamanda bağışıklık sistemi de gelişimini sürdürür. Cilt altındaki yağ katmanları artan ve giderek güçlenen bebek, anne karnında son derece aktiftir. Bebeğin hareketlerinden uyanıklık ve uyku döngüsü takip edilebilir.