2. Trimester Dönemi
Hamileliğin 26. haftası ile birlikte vücut ağırlığının artışına bağlı semptomlar daha da artar. Anne adayları uyku sorunları ya da vücudun farklı noktalarında ağrı gibi semptomlar yaşayabilir. Anne karnındaki bebeğin yaşamsal fonksiyonları günden güne gelişmeye devam eder. İşte, 26 haftalık gebelik döneminde yaşananlar...
Hamileliğin 26. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?
Vücudun su tutmasına bağlı olarak hamilelikte ödem sorunu haftalar geçtikçe daha rahatsız edici hale gelebilir. Tuz tüketimini azaltmak, ödem şikayetini hafifletme konusunda basit ve etkili bir çözümdür. 26 haftalık gebelik süresince en sık görülen diğer semptomlar şunlardır:
- Siyatalji: Beldeki omurlardan toğuğa dek uzanan siyatik sinirinin sıkışması sonucunda siyatalji adı verilen bacak ağrıları yaşanabilir. Bu ağrının şiddeti günlük aktiviteleri engelleyecek düzeyde ise fizik tedavi uygulamalarına başvurmak gerekebilir.
- Bacak krampları: Doğum yaklaştıkça bacak kramplarının sıklığı ve şiddeti artabilir. Ayak bileğini yukarı doğru çekerek esnetmek ve kendi etrafında döndürmek krampları azalmasına yardımcı olabilir.
- Braxton Hicks kasılmaları: Yalancı doğum sancısı olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları, anne adaylarını tedirgin etse de düzensiz kasılmalar aslında rahim kaslarının doğuma hazırlık çalışmasıdır. Gerçek doğum sancıları ise periyodik ve şiddetli kasılmalar şeklinde gerçekleşir.
- Baş ağrısı: Hormonal dalgalanmalar, açlık ve susuzluk hamilelikte baş ağrısı şikayeti yaşanmasına neden olabilir. Gün içinde aç kalmamaya ve yeteri kadar sıvı tüketmeye dikkat ederek baş ağrılarını azaltabilirsin.
- Tansiyon yükselmesi: Gebeliğin 26. haftası içinde tansiyonun her zamankinden yüksek olması normaldir. Ancak gebelikte yüksek tansiyon riskli durumların belirtisi olabileceğinden yakından takip edilmesi gerekir.
Hamileliğin 26. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
26 haftalık hamilelik döneminde sık sık bir şeyleri unutmaktan şikayetçiysen bunun nedeni hamilelik hormonlarındaki dalgalanmanın beyin üzerindeki etkileri olabilir. Tabii, doğum yaklaştıkça yaşadığın stres de unutkanlığı tetikleyebilir. Vücut ağırlığının haftadan haftaya artışı ile birlikte hantallık, halsizlik gibi bazı şikayetlerin yaşanması normaldir. Hatta zaman zaman bu şikayetlere baş dönmesi ve sersemlik hissi de eşlik edebilir. Böyle hissettiğin anlarda dinlenerek enerjini yeniden toplayabilirsin.
Hamileliğin 26. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
26 haftalık hamilelik döneminde anne karnındaki bebek, yaklaşık 34,5 cm uzunluğundadır. Akciğer gelişimi açısından önemli olan sürfaktan yapımı bu haftalarda başlar. Gebeliğin 26. haftası içerisinde yaşanan en önemli gelişmelerden biri, anne karnındaki bebeğin nefes alıp vermeye başlamasıdır. Tabii, rahim içindeyken nefes alışverişi sırasında akciğerler amniyotik sıvı ile dolar. Bebeğin bağışıklık sisteminde antikorlar oluşur, bu doğum öncesi oldukça önemli bir gelişmedir.