21-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

21 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

21 haftalık gebelik ile birlikte hamileliğin yarısından çoğunu geride bırakan anne adaylarının pek çoğu bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlar. İlk başlarda kabarcık patlaması gibi çok hafif hareketler hissedilirken zamanla bu hareketlerin sıklığı ve gücü artar. İşte, hamileliğin 21. haftasında yaşananlar...

Hamileliğin 21. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

İkinci trimesterden üçüncü trimestere doğru geri sayım başlamışken mevcut hamilelik semptomları arasına yenileri eklenebilir. 21 haftalık hamilelik sırasında en sık rastlanan semptomlar şunlardır: 

  • Mide yanması ve hazımsızlık: Büyüyen rahmin mideye baskı yapması sindirimi zorlaştırabilir. Mide yanmasını ve hazımsızlığı azaltmak için baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak kalmak iyi gelebilir. 
  • Braxton Hicks kasılmaları: Bu haftalardan itibaren rahim doğuma hazırlanmak için kasılmaya başlayabilir. Braxton Hicks kasılmaları, pozisyon değiştiğinde kendiliğinden geçer. Uzun süre geçmeyen kasılmalar da ise doktora danışmak gerekebilir. 
  • Bacak krampları: Genel olarak uyku sırasında bacağa kramp girmesi, hamileliğin bu hatalarında oldukça sık rastlanan bir semptomdur.
  • Memeden süt sızması: İkinci trimesterin sonuna doğru süt kanalları süt salgılamaya hazır hale geldiği için meme uçlarında hafif sızıntı görülmesi normaldir. 
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı: Özellikle günden güne büyüyen karın bölgesinde cilt kuruyabilir ve kaşınabilir. Kaşıntılar, hamilelik çatlağı belirtisi olabildiğinden karın bölgesini düzenli olarak nemlendirmek önem taşır. 
  • Hamilelik çatlakları: Karın bölgesinin yanı sıra kalçada, memelerde de görülebilen hamilelik çatlakları büyük ölçüde genetik altyapıyla ilgili olsa da bol su içmek ve vücudu nemlendirmek çatlak oluşumunu önleme konusunda yardımcı olabilir.
  • Cilt sorunları: Hamilelikte artan cilt lekelerinden korunmanın en iyi yolu güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde gölgede kalmak ve uygun bir güneş kremi kullanmaktır.

Hamileliğin 21. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Gebeliğin 21. haftası itibariyle anne adayının karnı dışarıdan hissedilir derecede büyümüş olur. Karnın büyümesi ile birlikte hamileler, performans gerektiren aktivitelerde nefes nefese kalabilir ya da kendilerini her zamankinden daha az çevik hissedebilir. Burun tıkanıklığı, bacak krampları, sırt üstü yatış pozisyonunda rahatsız hissetme gibi durumlar bu haftalarda uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Yan yatış pozisyonunda bacaklarının arasını, belini yastıklarla destekleyerek daha deliksiz uykular uyuyabilirsin.

Hamileliğin 21. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Fetusun duruş pozisyonu dolayısıyla daha önce baştan kalçaya kadar ölçülen bebeğin boyu, 21. haftadan itibaren baştan ayak parmağına kadar ölçülür. 21 haftalık bebek, yaklaşık 27 cm boyundadır. Anne karnındaki bebeğin sindirim sistemi çalışır hale gelir ve doğumdan sonra dışarı atılacak ilk dışkı olan mekonyum oluşmaya başlar. Kız bebeklerde yumurtalar oluşur. Oğlan bebeklerin testisleri ise hala karın içindedir, henüz aşağı inmemiştir. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.