36-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

36 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

36. haftalık gebelik ile birlikte doğuma tam bir ay kalmış olur. Son dört haftaya girerken bebekle ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığından emin olmalısın. Doğum çantası hala hazır değilse ya da eksikler varsa bu hafta son dokunuşları yapabilirsin. Ayrıca doktorunla doğum planını netleştirebilir; doğumun başladığına dair belirtileri ve hangi durumlarda hastaneye başvurman gerektiğini de konuşabilirsin. İşte, hamileliğin 36. haftasında yaşananlar...

 

Hamileliğin 36. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Gebeliğin 36. haftası, önceki haftalarda yaşanan semptomların sıklaştığı ve şiddetlerinin arttığı bir hafta olabilir. Doğum belirtileri ile hamilelik semptomlarını ayırt etmek için semptomları yakından tanımak gerekir. 36 haftalık hamilelik döneminde görülen başlıca semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Pelvik baskı: Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bebeğin rahmin alt kısmına doğru ilerlemesi, pelvis bölgesinde baskı hissine ve ağrıya neden olabilir. Öte yandan bebeğin aşağı inmesi, akciğerlerdeki baskıyı azaltır. Bu sayede anne adayları daha rahat nefes alıp vermeye başlayabilir. 

  • Braxton Hick kasılmaları: Üçüncü trimestere damga vuran Braxton Hicks kasılmaları, doğum yaklaştıkça sıklaşabilir. Braxton Hicks kasılmalarının en ayırt edici özellikleri, düzensiz olmaları ve pozisyon değişikliğiyle birlikte azalmalarıdır. 

  • Uyku sorunları: Çevrendeki herkes sana fırsatın varken uyumanı söylese de hamileliğin son ayı, uyku sorunlarının arttığı bir dönemdir. Büyüyen karın, bebeğin mesaneye baskı yapması sonucu sık sık idrara çıkma ihtiyacı ve doğumun yaklaşması nedeniyle yaşanan stres uyku sorunlarını tetikleyebilir.

  • Sindirim sorunları: Bebeğin sindirim sistemini sıkıştırması sonucu, hazımsızlıktan mide yanmasına, reflüden kabızlığa pek çok sindirim sorunu görülebilir. 

  • Ödem: 36 haftalık hamilelikte özellikle ayak bileklerinde ve ayaklarda ödem görülmesi doğaldır. Ancak ani gelişen ya da şiddetli ödem, mutlaka doktora başvurmayı gerektiren bir durumdur. 

  • Vajinal akıntı: Hamilelik boyunca görülen şeffaf ve mukus kıvamlı vajinal akıntı, hamileliğin son haftalarında artabilir. Ancak kanlı akıntı (nişan) ya da su şeklindeki akıntı (amniyotik sıvı) doğumun başladığına dair işaretler arasında olduğundan mutlaka doktora başvurmayı gerektirir. 

 

Hamileliğin 36. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin 36. haftası itibariyle hamileler için uçuş yasağı başlar. Yani bu haftadan itibaren doktor raporuyla dahi havayolu seyahati yapmak mümkün değildir. Anne adayları için otomobil kullanmak da artık riskli hale gelmiştir. Bu haftalarda genellikle anne adaylarının hareket kapasiteleri ciddi anlamda kısıtlanır. Yine de doktor tarafından belirtilen aksi bir durum yoksa kısa yürüyüşler yapmak, doğumu kolaylaştırabilir. 

 

Hamileliğin 36. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 36. Haftasında anne karnındaki bebek 46.5 cm uzunluğunda, yaklaşık bir marul boyutundadır. Tüm organlar ve sistemler gelişimini tamamlamıştır. Kilo alımı ise devam eder. 36 haftalık doğan bebeklerin çoğu, herhangi bir destek olmadan dış ortamda yaşayabilecek olgunluğa erişmiştir. Yine de 36 haftada doğum, erken doğum olarak kabul edilir. Çünkü düşük bir ihtimal de olsa bu hafta içinde doğan bebeklerde respiratuvar distres sendromu denilen solunum yetmezliği tablosu yaşanabilir.

 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.