13-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

13 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin 13. haftası ile birlikte birinci trimester sona erer. Böylece “hamileliğin balayı” olarak da adlandırılan ikinci trimestere girilmiş olur. İkinci trimesterin bu şekilde adlandırılmasının nedeni, bu trimesterde ilk hamilelik semptomlarının büyük ölçüde sona ermesi ve anne adaylarının kendilerini çok daha enerjik hissetmeleridir. İşte, 13 haftalık gebelik sırasında yaşananlar...

Hamileliğin 13. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Mide bulantısı, koku hassasiyeti, yorgunluk gibi ilk trimestere damga vuran semptomlar, artık ciddi anlamda azalabilir ya da tamamen de son bulabilir. İkinci trimesterde anne adayları kendilerini daha enerjik ve rahat hissetseler de hamileliğe eşlik eden semptomlar olabilir.

  • Kasık ağrısı: Rahmi tutan kasların gerilmesiyle birlikte kasık bölgesinde çok şiddetli olmayan ağrılar görülebilir. 
  • Hamilelik çatlakları: Gebeliğin 13. haftası ile birlikte karında, kalçada ve göğüste kaşıntı eşliğinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Gebelik çatlakları genetik kökenlidir ve her anne adayında görülmez. Yine de çatlaklara karşı önlem almak için doktor önerisiyle çeşitli ürünler kullanabilirsin. 
  • Damar belirginleşmesi: Vücudun kan hacminin artmasıyla birlikte damarlar tüm vücutta daha belirgin hale gelebilir. 
  • Sırt ağrısı: Anne karnındaki bebek büyüdükçe vücudun ön kısmındaki ağırlık artar. Bu durum, sırtta ve pelvik bölgede ağrılara neden olabilir.Cinsel istekte artış: Pelvik bölgedeki kanlanmayla birlikte anne adaylarının daha enerjik hissettikleri bir döneme girmeleri, cinsel istek artışını beraberinde getirebilir. Hamilelikte cinsel ilişki, doktor tarafından aksi önerilmedikçe sakıncalı değildir. 
  • Diş eti problemleri: Hamilelikte diş eti kanaması, çürük diş gibi diş problemlerine oldukça sık rastlanır. Hormonlardan kaynaklanan diş eti sorunları, ciddi rahatsızlığa neden oluyorsa diş hekimine danışmak gerekir.

Hamileliğin 13. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Birinci trimesterin geride kalmasıyla birlikte pek çok çift, bebek haberini çevreleriyle paylaşmak için kendilerini hazır hisseder. Karnın hızla büyümeye başlamasıyla birlikte sırt ağrısı, kalça ağrısı gibi ağrılar yaşayan anne adayları, doktorlarının da onayını alarak hamileliğe uygun egzersizler yapabilir. Yüzme, yürüyüş, hamile yogası gibi egzersizler, ağrıları azaltarak fit ve rahat bir hamilelik geçirmene yardımcı olabilir. 

Hamileliğin 13. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Anne karnındaki bebek, hamileliğin 13. haftası itibariyle yaklaşık 7,5-8 cm civarında ve bir limon boyutundadır. Bebeğin baş vücut oranı, ortalama ⅓ seviyesindedir. Beyni hızla gelişmeye devam eder. Parmak uçlarında parmak izleri oluşmaya başlar. Ultrasonla izlendiğinde bebeğin baş parmağını emdiği görülebilir, bu da emme refleksinin geliştiğini gösterir. Genital organlar iyice belirginleşir. Bu haftadan itibaren cinsiyet tahmini yapılabilse de kesin sonuç için 16. haftaya kadar daha beklemek gerekebilir. Bebekte tat alma duyusu faal hale gelir. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.