32-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

32 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin 32. haftası ile birlikte doğumla ve bebeğin ihtiyaçlarıyla ilgili hazırlıkları tamamlamak için iki ay kalır. Üçüncü trimesterin sonlarına doğru artan vücut ağırlığı ve büyüyen karın nedeniyle anne adaylarının hareket kapasitesi kısıtlandığı için bu haftalarda tüm hazırlıkları tamamlamakta fayda bulunur. 32 haftalık gebelik döneminde anne adayının yaşadıklarını ve anne karnındaki bebeğin gelişimini öğrenmek için okumaya devam edebilirsin. 

 

Hamileliğin 32. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

8 aylık hamilelik ile birlikte anne adaylarının şikayetleri giderek artabilir. Rahmin genişleyerek iç organlara baskı yapması, karnın giderek büyümesi üçüncü trimester boyunca görülen hamilelik semptomlarının temel nedenidir. Hamileliğin 32. haftasında görülen semptomlar şunlardır: 

 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Yalancı doğum sancısı olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmalarının sıklığı ve şiddeti, gebeliğin son dönemlerinde artar. Bu kasılmalar, karnın ön kısmında gerginlik ve rahmin öne toplanması şeklinde görülebilir. Doğum sancıları, şiddetli ve periyodik oldukları için Braxton Hicks kasılmalarından kolaylıkla ayırt edilebilir. 

  • Bacak krampları: Gece saatlerinde sıklıkla görülen bacak krampları, uykuyu bölerek hamilelikte uyku problemlerinin artmasına neden olur. Masaj, esneme hareketleri krampların daha hızlı geçmesini sağlayabilir.

  • Nefes darlığı: Rakmin akciğerlere ve diyaframa yaptığı baskı, hareket halindeyken nefes darlığına neden olabilir. Efor gerektiren aktivitelerden uzak durmak ve sık sık dinlenmek nefes darlığı şikayetini azaltır. 

  • Meme uçlarında koyulaşma: Areola olarak isimlendirilen meme uçları, doğumun yaklaşmasıyla hormonal değişikliklere bağlı olarak koyulaşır. 

  • Memeden süt sızması: Doğuma doğru giderek büyüyen memelerin ucundan kolostrum adı verilen ve bebeğin ilk gıdası olan koyu kıvamlı, sarı renkli süt sızabilir. 

  • Vajinal akıntı: Doğum yaklaştıkça vajinal akıntının artması da doğaldır. Vajinal akıntı ile doğumu başlatan nişan ve su gelmesini ayırt edebilmek için dikkatli olmak gerekir.

 

Hamileliğin 32. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Çalışan anne adayları gebeliğin 32. haftasının dolmasıyla birlikte doğum iznine ayrılabilir. Dileyenler 37. Haftaya kadar çalışarak bu beş haftalık izni doğum sonrası değerlendirebilir. Ancak doğuma üç hafta kala doğum iznine ayrılmak zorunludur. Doğuma sayılı günler kalması, anne adaylarının stres yaşamasına neden olabilir. Doktorunla konuşarak doğumun nasıl başladığına dair bilgi edinmek, doğum başladığında neler yapman gerektiğini öğrenmek stresle başa çıkmana yardımcı olabilir. 

 

Hamileliğin 32. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 32. haftasında anne karnındaki bebek, yaklaşık 42,5 cm uzunluğundadır. Bebek, büyük ihtimalle doğum için baş aşağı pozisyon almıştır. Bazı bebekler ise son haftalara kadar doğum pozisyonu almayabilir. Bu hafta ile 34. hafta arasında bebek, doğum için rahmin aşağısına doğru inebilir. Bazı bebekler ise doğum başlayana kadar rahmin üst kısmında yerleşik kalabilir, bu doğumu sekteye uğratacak bir durum değildir.


 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.