24-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

24 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin 24. - 28. haftaları arasında hamilelikte yapılan testler arasında önemli bir yere sahip olan şeker yükleme testi yapılabilir. Artan vücut ağırlığı farklı semptomları beraberinde getirir. İşte, 24 haftalık gebelik dönemine dair semptomlar ve anne karnındaki bebeğin gelişimine dair merak edilenler...

Hamileliğin 24. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Üçüncü trimester yaklaşırken vücut ağırlığının hızla artmasından kaynaklanan şikayetler artabilir. Ağırlık merkezinin değişmesinden kaynaklanan ağrılar, bacaklardan kalçaya varana kadar vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir. Hamileliğin 24. haftasında en sık görülen semptomlar şunlardır: 

  • Ödem: Hamilelikte ödem, akşam saatlerinde ve yaz aylarında daha sık görülür. Bacakları yukarı kaldırarak dinlenmek ayaklarda ve ayak bileklerinde oluşan ödeme iyi gelebilir. 
  • Bacak krampları: Hamilelikte bacak krampları, büyüyen rahmin damarlara baskı yapması nedeniyle yaşanır. Ayrıca magnezyum eksikliğinin de kramplara neden olabileceği düşünülür. Kramplar çok rahatsız edici hale gelirse yardım için doktoruna danışabilirsin. 
  • Sırt ağrısı: Rahmin omurgaya baskı yapması ve kasların her zamankinden daha fazla yük taşıması sırt ağrılarını beraberinde getirebilir. 
  • Baş dönmesi ve sersemlik hissi: Büyüyen karın ve vücut ağırlığının önde toplanması, dengeyi zorlaştırabilir. Aynı zamanda rahmin kan damarlarına baskı yaparak dolaşımı yavaşlatması baş dönmesi ve sersemlik hissi gibi semptomlara neden olabilir. Böyle anlarda dinlenmek ve bol su tüketmek gerekir. 

Hamileliğin 24. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

24 haftalık hamilelik ile birlikte anne adayları hamileliğin altıncı ayına girmiş olur. Bu hafta içerisinde doktorun glukoz yükleme testi, diğer bir deyişle şeker yükleme testi yaptırmanı isteyebilir. Gebelik diyabeti denilen ve hem anne hem de bebek için riskli olabilen durumun tespiti için şeker yükleme testi, hamileliğin 24. - 28. haftaları içerisinde yapılır. Test sonucunda gebelik şekeri teşhisi konulması durumunda kan şekerini dengelemeye yönelik özel bir tedavi ve beslenme programı belirlenir. Ayrıca kan hacmi arttığı için kan değerleri düşebileceğinden anne adaylarından kan sayımı yaptırmaları istenebilir.

Hamileliğin 24. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 24. haftası ile birlikte anne karnındaki bebeğin boyu yaklaşık 30 cm’dir, yani uzun bir mısır koçanı kadardır. Artık dengeyi sağlayan iç kulak tamamen gelişmiş durumdadır. Akciğerlerin ve diğer organların gelişimi sürer. Akciğerde hava kesecikleri oluşur ve çoğalır. Bebek, yüz kaslarını hareket ettirmeye başlar. Bebeğin saydam bir tabaka şeklindeki cildi yavaş kalınlaşır ve matlaşır. Cilt altındaki yağ katmanları da gelişimini sürdürür. Ayrıca kas gelişimi de devam eder. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.