23-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

23 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Üçüncü trimestere yavaş yavaş yaklaşırken hızla artan vücut ağırlığı, hareket kapasitesini kısıtlamaya başlayabilir. Anne karnındaki bebeğin hızlı gelişimini sürdürdüğü 23 haftalık gebelik dönemine dair merak ettiklerin burada...

Hamileliğin 23. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Rahmi tutan kasların gerilmesiyle ortaya çıkan round ligament ağrısı 23 haftalık gebelik sırasında da sürer. Bu haftada görülebilecek başlıca hamilelik semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ödem: Ayaklar, ayak bilekleri, el parmakları başta olmak üzere vücudun farklı yerlerinde ödem meydana gelebilir. Özellikle akşam saatlerinde ve yaz aylarında ödem daha sık görülür. Hamilelikte ödem, sıkça yaşanan bir semptom olsa da ani gelişen ve şiddetli ödem durumunda hızla doktora başvurmak gerekir.
  • Bacak krampları: İkinci ve üçüncü trimester boyunca en sık rastlanan semptomlardan biri olan bacak kramplarını geçirmek için kramp anında ayak bileğini yukarı çekip bırakarak esnetebilir, kramp giren yere masaj yapabilirsin. 
  • Sırt ağrısı: Karın hızla büyüdükçe omurganın ve sırttaki kasların üzerindeki baskı artar. Bu durum hamilelikte sırt ağrısına neden olur. 
  • Diş eti problemleri: Kan hacminin artması diş etlerinde hassasiyet, şişme ve kanamayı beraberinde getirebilir.
  • Nefes darlığı: Rahme ve kaburgalara baskı yapan rahim, göğüste sıkışma ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olabilir. Dinlenmek bu şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur. 
  • Cilt lekeleri: Hamilelikte hassaslaşan ciltte kahverengi cilt lekeleri sıklıkla görülür. Bu lekelerin oluşumunu önlemek için güneş ışınlarından olabildiğince uzak durmak ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak önem taşır. 

Hamileliğin 23. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

23 haftalık hamilelik ile birlikte anne adayları bebeklerinin hareketlerini rahatlıkla hissetmeye başlar. Bebeğinin uyuduğu ve uyandığı zamanları hareketlerinden anlayabilir, İşitme duyusu gelişen bebeğinin dışarıdan gelen yüksek seslere tepki verdiğini gözlemleyebilirsin. Artık kalp atışlarını ve sesini rahatlıkla duyan bebeğinle konuşabilir, ona şarkılar söyleyebilirsin. Bebeğinin içinde bulunduğu keseyi dolduran ve onu dış etkenlerden koruyan amniyotik sıvıyı yeterli seviyede tutmak için her gün bol bol su içmeyi ihmal etmemek gerekir. 

Hamileliğin 23. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 23. haftası ile birlikte bebek yaklaşık 29 cm uzunluğa ulaşır ve bir greyfurt boyutundadır. Bebeğin yüz hatları iyice belirginleşir. Derinin altındaki yağ katmanlarının gelişimi hızla sürer. Bebeğin gövdesinde meme uçları oluşur. Sindirim sistemi çalışmaya ve mekonyumu oluşturmaya devam eder. Anne karnındaki bebek günün çoğunu uykuda geçirir. Bebeğin uykusunun %80’i REM evresinden oluşur ve bu evrede beyin oldukça aktif şekilde çalışır. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.