tevhide-dadinin-bebek-uykusuna-yaklasimi
Uyku

Tevhide Dadı’nın Bebek Uykusuna Yaklaşımı

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Bebeklerde gece boyunca uyku bazı yerlerde derinleşip bazı yerlerde hafifleyen dalgalar şeklinde ilerler. 4. aydan itibaren uykunun her hafiflediği yer 1.5-2 saat arasına denk gelir. Bu nedenle bebekler uykularının hafiflediği yerlerde uyanırlar ve tekrar uykuya dalmakta zorlanabilirler. Bu noktada ben de bebeklere uyandıktan sonra destek ile uykuya geçebilmelerini öğretirim. 

Bebeklerin uyku saatleri, süresi ve uyku ritmi, bebeğin gelişimi ve ailenin kendi iç dinamiğiyle bir bütündür. Bu nedenle bebeklerin uyku düzeni ve uyku süreleri birbirinden farklıdır. Benim uykuya geçişi destekle öğretme yöntemimde öncelikli olarak bu durum göz önünde bulundurulur.

Bebeğin her uyku döngüsünde tekrar derin uykuya geçmeyi geliştirebilmesi için öncelikle bebeğin bütün olarak beslenme, uyku ve aktivite düzeyine bakmak gerekir. Örneğin, alerjisi olan bebekten iyi bir uyku performansı beklenemez. Alerjik bebeklerde yoğun kusma, ağlama, huzursuzluk olduğu için bu gibi durumlar aslında uykuyu etkiler. Dolayısıyla öncelikle bebeğin bu konuda rahatlaması ve aile içi beklentilerin bu anlamda yeniden düzenlenmesi gerekecektir.

Benzer bir şekilde, bebekler gün içinde çok yoğun uyarana maruz kaldığında, sinir sistemleri bu uyaranları tolere edemeyecek seviyede olduğunda da bunlar bebeğin uykusu etkiler. Dolayısıyla, benim amacım bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırmak için bütünsel bir şekilde onun hayatına bakmak ve ihtiyaç duyduğu ortamı ona sağlamak olur. 

Tevhide Dadı Bebeklere Nasıl Uyku Düzeni Oluşturuyor?

  • Şu anda yaygın olarak kullanılan pek çok uyku eğitimi yöntemini kullanmıyorum.
  • Uyku eğitimi demek yerine bebeklerde uyku düzeni oluşturuyorum. Bu çalışmayı bebeğin ihtiyacı ve ailenin dinamiklerine göre şekillendiriyorum. 
  • Bununla birlikte, “bebeğe uyku eğitimi” olarak uygulanan hiçbir yöntemi tercih etmiyorum ve bunun da bebeğe uygun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hiçbir bebeğin uyku dahil eğitime ihtiyacı yoktur. 
  • Bir bebeğin dünyaya ve yaşadığı aileye uyum sağlaması için düzene ve anlaşılmaya ihtiyacı vardır. Bu temel ihtiyaç sevgi, ilgi, uyku ve beslenmedir. Bunlar dengeli karşılandığında bebek hem huzurlu olur hem de dünyaya karşı güven duyar.
  • Bebeklere uyku düzeni kurarken bebeğin uykusunu, onun ihtiyacına ve ritmine göre düzenleyerek bir rutin oluştururum.

Tüm bu aşamalarda bebeğin uykusuna dair ailede birçok farkındalık oluşuyor. Bu farkındalık ile aile de bebeğinin uyku ihtiyacını karşılamış oluyor.

En çok sorulan sorulardan biri “bebeği ağlatarak mı uyku eğitimi veriyorsunuz?” olur.

Bu konuda bebeğin ağlama sebebini anlamaya çalışır ve neye ihtiyacı varsa ebeveynin onun karşılamasını öneririm. Bu nedenle öncelikle bebeğin ihtiyacına göre rutin düzenlerim ve anne ile birlikte yeni oluşturduğumuz rutin üzerinden hareket ederiz. 

Örneğin uykusu olmayan veya kendini uykuya hazırlamamış bir bebeği sırf uyku saati geldiği için ağlatarak uyutmam ve uyutulmasına izin vermem. Bebek heyecanlı veya o an uykusu gelmemişse onun ağlatılarak uyutulmasına müsaade etmem. Önce bebeği sakinleştirir ve rahatlık alanına gelmesine destek olurum. Bebek her zaman rahatlık alanında uyur. Her bebeğin kendine özgü bir uyku ritmi vardır. Bebeklerin uyku düzeni ve ritmini gözlemleyerek bulduğumuzda bebek kolay uykuya geçer.

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.