Bebekler yaşamlarının ilk yıllarında doğdukları dünyaya ait hissetme çabası içindedir. Bu aidiyet hissi için en önemli koşul güvenlik ihtiyacının karşılanmasıdır. Bebeğiniz fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanacağını bildiğinde bakım veren ebeveyni (annesi/babası) ve dünya ile kurduğu ilişkide güvene dayalı bir aidiyet hissi geliştirir.
Bu aidiyet hissini anlamak için yabancı bir ülkede azınlık olduğunuzu düşünün. O ülkeye ait hissetmek için öncelikle kendi bildiğiniz çevreyi tanımak ve bildiğiniz bir insan grubuna ait hissetmek istersiniz. Tanıdığınız ve size yakın olan insanlar sizi ne kadar şefkatle kucaklar, alan açar ve tanımaya niyet ederse siz de o gruba o kadar ait hissedersiniz. Bebekler için de benzer bir durum vardır. Doğduğu ev, çevre ve anne babası onu kucaklar, ihtiyaçlarını görür ve bu ait olma hissine cevap verir. Böylece bebek de etrafıyla bağ kurar.
Bebeğinizin hem sizinle hem de dünya ile ilişkisinde kendini güvende hissetmesi için belli bir düzen içinde yaşaması oldukça değerlidir.
Bu düzeni oluşturmak ve korumak için ev içi düzen içerisinde; tüm aile bireylerinin birlikte belirlediği ve uyduğu kurallar olması, hemen her faaliyet için belli saatlerin belirlenmiş olması (yemek, uyku, oyun saatleri gibi), bu kuralların ve saatlerin takibinde bebeğe bakım veren herkesin tutarlı olması önemlidir. Bunlara ek olarak, evinizin rutinlerini belirlemek ve bunları da tutarlı biçimde gerçekleştiriyor olmak da değerli olur. Bu rutinler, "çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz zamanlar" başlığı altında planlanabilir. Örneğin, Her pazar ailecek bir film izlemeye gitmek, haftada bazı akşamlar babayla/anneyle bazılarında ise hep birlikte oyun oynamak, kahvaltıdan sonra çocuğunuzla yürüyüşe çıkmak, "baba-oğul/kız günü veya anne-oğul/kız günü" gibi özel günlerinizin olması hem aranızdaki bağı güçlendirir hem de ilerleyen zamanda güzel anılar biriktirmenizi sağlayabilir. Benzer şekilde çocuğunuzdan ayrılacağınız zamanları ona her zaman önceden haber vererek söylemek önemlidir. Örneğin, aceleniz varsa, ne zaman döneceğinizi veya gitme nedeninizi söylemenizi öneririm. Çocuğunuzun yaşı fark etmeden sizin ne zaman döneceğinizi ve nereye, hangi sebeple yalnız gitmek durumunda olduğunuzu ona kısa ve net biçimde açıklayabilirsiniz.
Anne-babanın davranışlarını, evde ne olup biteceğini veya haftalık düzenin içerisinde neler yapılacağını biliyor olmak çocuğunuza kendini daha güvende hissettirecektir. Ayrıca rutinler sayesinde, ailecek daha fazla etkileşime girme ve ilişkinizi güçlendirme imkânı da bulabilirsiniz.
Burada değerli olan evin içinde tahmin edilebilir bir düzen kurmayı, katı kurallar ve bunlara itaat etmek olarak algılamamanızdır. Bu düzen çocuğunuzla hep birlikte iş birliği içerisinde olup, tutarlılıkla ve keyifle sürdüreceğiniz bir birliktelik olarak düşünülebilir.