Yaşadığımız coğrafya zengin bir yemek ve sofra kültürüne sahiptir. Üstelik her yörenin de kendine özgü bir yemek kültürü vardır. Bebeğinize bu kültürü yaşayarak ona uygun sofra ve yemek davranışları edinmeyi ve böylece yediği yemek ile pozitif bir bağ kurmayı gösterebilirsiniz. Çünkü ilk yıllarda beslenme sadece bebeğinizin midesinin doyurucu besinlerle dolması değildir. Beslenme ile yaşam boyu ilişkisini etkileyen sağlıklı bir beden algısı ve gelişimi yaratmak ile ilgilidir.
Dolayısıyla, bebeklerin sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmalarında yiyeceklerle pozitif bir bağ kurması ve yemek yeme davranışını sevmesi, keyif alması çok önemlidir. Yemek ile pozitif bağ kurması için bebeğiniz katı gıdaya geçtikten sonra ona parmaklarıyla tutabileceği besinler sunabilir ve yediği yemeğin dokusunu hissetmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin yemek yerken yemeğiyle ilgilenmesi yiyeceklerin tat ve dokusunu öğrenmesini kolaylaştırır.
Bebeğinizin önüne yiyecekleri ufak ve bazen de büyük parçalar halinde doğradığınızda bebeğiniz doğal olarak önündeki besini keşfetmek ve eline alıp ağzına götürüp tadına bakmak isteyecektir. Bu sırada yiyecekleri eliyle sıkmasına, üstüne, yüzüne bulaştırmasına, yere dökmesine izin vermeniz değerli olur. Mama sandalyesinin altına bir muşamba serebilir, kirlenmesinden çekinmediğiniz kıyafet ve önlükler giydirebilirsiniz.
Araştırmalar, yemek ile ilk temasını bu şekilde gerçekleştiren ve bebek önderliğinde yemek yiyen bebeklerin öz-düzenleme konusunda diğer bebeklere göre daha iyi olduğunu ve bebek önderliğinde yemek yemenin boğulma, demir ve çinko eksikliği ve büyümede duraksama gibi durumlara risk faktör oluşturmadığını göstermiştir.
Tat hafızası ve damak zevki gelişimi için yetişkinlerin normalde yemediği ve kültürümüzde olmayan lapaları bebeklere yedirmeyi ise tavsiye etmiyorum. Örneğin besin değerini yükseltmek adına yumurtanın içine pekmez, peynir ya da bisküvi koymak yerine bu besinleri bebeğine ayrı ayrı verebilirsiniz.
1 yaşından itibaren bebeğiniz her çeşit yemeği kendi yemeğe hazır olduğundan, bu aylarda onu iyi gözlemleyerek altı masaya yapışan tabaklarda yemek sunabilirsiniz. Bebeğinizin bu tabaklarla yemek yemesi daha kolay olacaktır. Evde bu şekilde kurduğunuz yemek düzenini ev dışındaki yerlerde de koruyabilirsiniz.
Yediği yemeğin bebeğinizde güzel bir his oluşturması için ısrarcı olmadan, ağzını kapatıp başını çevirmek gibi “doydum” hareketlerine saygı göstermeniz oldukça değerli olur.
Not: Bebeğinizin yaşına ve ayına uygun dengeli beslenmesi için güvendiğiniz çocuk doktorlarına başvurmanız önemlidir.
Kaynak: Utami, A. F., & Wanda, D. (2019). Is the baby-led weaning approach an effective choice for introducing first foods? A literature review. Enfermeria clinica, 29, 87-95.