İlk yıllarda bebeklere kitap okumanın amacı, bebeğinizin kitapla haşır neşir olmasını sağlamak, yeni kelime öğrenmesine destek olmak ve onunla karşılıklı etkileşim alanı açmaktır. Dolayısıyla bebeklerin kitap okumayı alışkanlık haline getirmesi, kitapla haşır neşir bir yetişkin olabilmesi, dil gelişimi, sosyal becerilerin gelişimi için bebeğinize doğumundan itibaren kitap okuyabilirsiniz.
Peki 0-2 yaş döneminde bebeklere nasıl kitap okuyabilirsiniz?
- Bebeklere kitap okurken ses tonunuz ne kadar berrak, melodik ve vurgulamalı olursa bebeğiniz o kadar çok dikkat kesilir. Örneğin “bir balık” demek yerine “aaaa gördün müü burada çok güzel mavi bir balık varmııış” diyerek ses tonunuzu alçaltıp yükseltebilirsiniz.
- Aynı şekilde bebeklere kitap okurken kitaptaki cümle vurgularına özen gösterebilirsiniz.
- Bebeklere kitap okurken bebeğiniz hem sizi hem de kitabı görmelidir. Kitap okurken sizi görmemesi endişeye sebep olabilir. Bu nedenle sürekli göz teması kurmanız değerli olur.
- Bebeğiniz 6-12 ay dönemine geldiğinde ise yavaş yavaş konuşmaya hazırlandığı için duyduğu sesleri taklit etmeye başlar. Bu yüzden bebeklere kitap okuma esnasında kelimeleri söylerken bebeğinizin yüzüne bakın ve dudak hareketlerinize dikkat edin. Örneğin hızlı bir şekilde “Annesi okula bırakmış” demek yerine vurgulu bir şekilde “Ann-nesii okulaa bırakmııış” gibi cümleler kurabilirsiniz.
- Bebeklere okunacak kitaplar çoğunlukla hareketli olabilir. Özellikle sayfalar arasında saklanan nesneleri bulmak, kitabın bazı bölümlerinde 3 boyutlu şekilleri hareket ettirebilmek hoşlarına gider.
- Hareketli kitaplar yani içinde parçalar olan 3 boyutlu kitaplar okurken de ilk başta nasıl hareket ettiğini siz gösterebilir ve anlatabilirsiniz. “Tavşan nereye saklanmış. Aaa acaba burada olabilir mi? Yukarı doğru kaydıralım. Aaa gördün mü çıktı” gibi. Bir süre sonra bebeğiniz zaten kendi de bu hareketleri yapmaya başlayacaktır.