Bebekler doğdukları andan itibaren sosyal iletişim ve etkileşime ihtiyaç duyarlar. Bu sosyal etkileşim, bir bebeğin beslenme, uyku ve barınma gibi en temel ihtiyaçlarının arasında yer alır. Bebeklerde oyun da sosyal iletişime dayalıdır. Bu konuda ünlü psikolog Edward Tronick tarafından 1975 yılında bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, ebeveyn ve bebek karşılıklı yoğun bir etkileşim ve oyun halindeyken, ebeveyn aniden bebeğe ifadesiz bir yüzle bakmaya başlıyor. Bebek önce biraz şaşırıyor, daha sonra sosyal etkileşimi sürdürmek adına elinden gelen her şeyi yapıyor. Sonuç alamayınca da yoğun stres belirtileri göstermeye başlıyor. Araştırma sonuçları bize, bebeklerle oyunda ve etkileşimde ebeveyn ile karşılıklı gelişen ilgi ve dikkatin ne derece önemli olduğunu anlatıyor.
O halde ilk aylarda bebeklerle oyun, ebeveyn ve bebek arasındaki bağı güçlendirmek, karşılıklı sosyal etkileşim ihtiyacını karşılamak, aynı zamanda da bebeğin gelişimine katkı sağlamak adına etkili bir araç olarak kullanılabilir.
Yaşamın ilk 6 ayında bebeklere oyuncak olarak ne aldığınızdan ve onlarla ne oynadığınızdan çok nasıl oynadığınız önemlidir. Örneğin, 4 aylık bebeklerde oyuncak kullanımı aslında onların bir şeye uzanıp, eline alarak etrafını keşfetme ihtiyacını karşılar. Çünkü bebeğiniz doğduğunda dokunma duyusu tamamen gelişmiştir ve bu keşfetme sürecinde dokunma çok önemlidir. 4-6 ay arasında bebeklerle oynarken onları sırt üstü yatırıp karnını açarak karnına veya çıplak ayağına, temiz bir ipek şal, tüylü fular, saten kumaş, kadife kumaş ve pofuduk bir oyuncak gibi farklı ve yumuşak dokudaki şeyleri tek tek dokundurabilirsiniz. Bu sırada "Bak bu ipek, çok kaygan değil mi? Bu kadife, çok yumuşak değil mi?" şeklinde bir yandan onunla konuşabilirsiniz. Bebeğiniz eline oyuncak veya başka bir nesne almak isterse elleriyle keşfetmesi için ona da verebilirsiniz. 4-6 ay arasında bebeklerle oynarken ayakları bulma oyunu yapabilirsiniz. Bu oyunda bebeğinizin ayaklarını örtünün altına saklayın ve bulun.
Bebeklere oyuncak alırken en çok tercih edilenlerden biri çıngıraktır. 4-6 ay arası bebek çıngırağı sallamak üzere uzanmak isteyecektir bu da bebeğinizin hareket etme isteğini uyandıracaktır. Bebeğinizle oyun oynarken başını tutabiliyorsa fış fış kayıkçı oynayabilirsiniz. Başı dizleriniz, ayakları göbeğinizde olacak şekilde yarı dik pozisyonda oturtabilir ve fış fış kayıkçı hareketi yapabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi giydirirken bunu oyuna çevirip ona ne yaptığınızı söyleyerek dil gelişimine destek olabilirsiniz. Benzer şekilde çıkardığı sesleri tekrar edebilir ve birlikte neşeli anlar yakalayabilirsiniz.